DELA

Vägen avgrävd, igen

Inledningsvis vill vi tacka besättningsmännen på Norra linjen som gör sitt yttersta för att våra liv ska fungera på smidigast möjliga sätt trots de överrasknings- och orosmoment en utsliten skärgårdsflotta innebär.

Och bästa beslutsfattare och tjänstemän inom landskapet Åland: det gläder oss att ni fått en plan för fartygsrockader vid fartygshaveri. Beklagligt nog verkar det finnas endast en plan, baserad på sommarturlista och inga reservfartyg, trots att vi har tre olika säsongsturlistor med varierande tillgång på fartyg.

Då ordinarie fartyg på linjen Torsholma-Hummelvik för andra gången inom två veckor, och fjärde gången i år fick motorhaveri gjordes rockader för att linjen skulle kunna hållas öppen, bra så. Men m/s Ejdern togs åter från sin ordinarie rutt för att trafikera på annan rutt, med resultatet att ”en del av landsvägen inom Brändö kommun grävdes av” då inget ersättande fartyg sattes i trafik, trots att m/s Knipan torde finnas att tillgå.

Brändö-Kumlinge-linjen med ordinarie fartyg m/s Ejdern är förvisso ej fullbokad denna tid på året, men linjen är en viktig pusselbit i en fungerande vardag i denna del av Åland. Trafiken innebär bland annat att vi kan arbetspendla, delta i möten, besöka hälsovårdare eller läkare, få varor till butikerna och sopstationerna tömda. m/s Ejdern är dessutom det enda fartyget som kan trafikera Asterholma, som nu alltså står helt utan kontakt med övriga kommunen. Avsaknaden av fartyget leder till exempel till sex timmar extra väntetid för att slippa hem från jobb måndag-fredag och att det tar åtta timmar att fara till rådgivningen för att ta ett blodprov.

Vi ser med frustration på att förståelsen förefaller saknas för en pusselbits betydelse för stabiliteten och levnadsförhållandena i denna del av Åland, trots att stark koppling till och kännedom om regionen finns och har funnits i många regeringar bakåt.

Denna skrivelse tillsänds även infrastrukturministern och lantrådet.

Med önskan om väl utarbetad plan för de tillfällen ett fartyg inte kan trafikera enligt turlista, och önskan om pålitlig trafik och stabila verksamhets- och levnadsförutsättningar i Ålands skärgård.

TIINA THÖRNROOS, Pellas på Lappo

STEFAN THÖRNROOS, Brändö bygg

MARJA HELIN, arbetspendlare,

MATHILDA ÖSTRÖM, arbetspendlare,

JÖRGEN GUSTAVSSON, HTF-service,

ROGER HUSELL, Skärgårdsvärme,

KARL-JOHAN HENRIKSSON. Brändö Lax,

NIKLAS, TOBIAS och TOMAS, Brändö Verkstan

MORGAN & CECILIA MÖRN, Asterholma stugby

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp