DELA

Vad vill vi med turismen?

Sommaren är över. Turistföretagarna är nöjda med sommaren står det att läsa i tidningen Åland 29.8. Det låter ju jättebra. Men är det sanningen? Och vad sjutton jämför vi med, fjolårets dåliga sommar? Det är samma visa varje år, alla är rätt nöjda. Ingen säger iallafall något motsatt. Jag ställer mig faktiskt frågan, kan vi verkligen vara nöjda mer hur turismutvecklingen är och vad jämför vi med?

Övernattningarna minskar kontinuerligt på Åland. Det är färre turister i rörelse, högsäsongen blir kortare och kortare. Övernattningarna på Åland har minskat med hela 30,8 procent de senaste 19 åren. Under de senaste tio åren har övernattningarna minskat med 14,6 procent och de senaste fem åren med närmare åtta procent (källor Åsub). Detta när omvärlden och våra grannländer har en kurva som går uppåt.

Företag som har en bra produkt är nöjda med sommaren, säger Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund. De övernattningsrörelser på Åland som anammade den tidigare avsatta Visit Åland-styrelsens tankar om Booking.com och andra internationella bokningssajter går riktigt bra och har hög beläggning. Det är fakta, det är väldigt roligt och Åland mår bra av gratis marknadsföring i hela världen.

Intresset för resor och upplevelser ökar ständigt. Enligt World Tourism Organisation ligger den årliga tillväxttakten på fyra till åtta procent. Varför ökar inte Åland?

Ålands Landskapsregering portionerar varje år ut över en miljon till Visit Åland, nu kunde vi läsa att ytterligare 465 000 euro delas ut. Är landskapsregeringen nöjda med Visit Ålands arbete, hur utvecklas turismen och hur ser de på marknadsföringen av Åland? Och vad säger Visit Åland om utvecklingen och vad jämför de mot?

Turismen är en mycket viktig del i vårt samhälle, det åländska tappet måste stoppas och det nu. Med närmare 20 år som företagare träffar jag varje sommar turister, ålänningar och åländska leverantörer och andra näringsidkare. Folk som varit i branschen länge vittnar om återkommande vikande trender och en kortare högsäsong och mindre turister. Artikeln stämmer inte överens med verkligheten säger andra i branschen. Inte ljuger väl alla dessa personer. Det är ju folktomt på gator och vägar.

Läste en artikel i Sundsvalls tidning, Birka Lines tre Höga kusten-kryssningar blev en stor succé för regionen och miljoner kronor omsattes i form av ökad handel och konsumtion i Härnösandsområdet. Tänk om något rederi kunde göra liknande kryssningar till Åland. Det enda kryssningspassagerarna nu ser är Västra hamnen genom fönstret i taxfreebutiken.

Viking Lines m/s Rosella slog alla tiders försäljningsrekord ombord under juli månad med ökad försäljning i alla butiker och restauranger. Hur många klev i land i Mariehamn under sommaren jämfört med 2015? Rederierna gör ett riktigt bra jobb, deras uppgift är solklar och jag ifrågasätter ingenting.

Ändå passerar årligen miljontals passagerare Åland och tusentals åker varje dag till Åland på kryssning men ändå inte. Åland har flera duktiga, energiska entreprenörer och företagare. Hur skall vi bli fler som jobbar och vill utveckla Åland? Vad krävs för att vi skall få fler övernattningar, fler inresande och en turism som blomstrar? Åland behöver det. Det finns mycket åsikter i vårt samhälle, men även konstruktiva tankar, vi måste enas på bred front nu.

Det är verkligen dags att stoppa tappet för det här håller inte längre.

Anders Holmberg

Företagare