DELA

Vad vet du om vaccin?

Jag visste ingenting när jag själv började få vaccin.När jag själv fick barn ifrågasatte jag inte att mina barn skulle bli vaccinerade.
Först när svininfluensa-vaccinet kom tyckte jag det kändes onödigt och varför skulle det vara så mycket affischer överallt, nästan som om det var en cirkusföreställning, t.ex på dagiset jag jobbade, Många vuxna jag pratade med tänkte inte ta det, men gav det till sina barn. Många tyckte det var självklart att alla skulle vaccineras annars kanske viruset muterade och kom tillbaks, och tänk på de andra barnen som kunde bli smittade då.

En massa funderingar baserade på känslor av rädsla främst, inte på fakta. Så började då mitt barn skolan och jag fick fylla i en blankett där jag skulle kryssa nej elller ja för vaccinering. Jag kryssade nej med påföljden att jag nu skall försvara varför jag inte vill vaccinera mitt barn i tingsrätten.
Ärendet rubriceras som sökande av medicinsk vårdnad.Vi föräldrar som lever åtskiljda och inte har samma åsikt om vacciner har nu blivit upplysta om att när en person fyller tolv får de själva bestämma om de skall vaccineras eller inte. De positiva konsekvenserna tar vi gärna emot, men hur gör vi med de negativa, och hur vet vi om det beror på vaccin om vi inte vet hur vaccin kan påverka oss?

I denna process har jag varit och lyssnat till en läkare som föreläser om vacciner samt skrivit en tjock bok om vaccinationers historia, som jag läst. Den 21 september har jag bett henne komma hit och föreläsa, och hon har tackat ja!
Jag har även pratat med en forskare som studerat papillomviruset(det viruset som alla flickor förväntas ta vaccin mot i tolvårs-åldern) i tio år. Hon skulle inte själv ta vaccinet.
Jag har mailat med forskare som skickat frågan till EU varför negativa effekter på ett litet barn som fått vaccin inte tas upp i journaler för att tillföra statistik på negativa följd effekter av ett givet vaccin.

Alla ni som som vill veta mera om vaccin, speciellt stelkramp kan titta på stan efter info eller på Facebook, min profil är öppen för alla. Är ni med i en förening kan ni be dem sponsra din biljett, det gjorde jag. Det finns ingen annan än jag involverad för att få till stånd denna föreläsning här på Åland och jag önskar att så många som möjligt kommer, för jag tycker det är viktigt att vara medveten om vad vi tillför vår kropp och själ, allt från luft, vatten, mat, medicin, kultur, musik och media.

Vi har alla olika behov och reagerar olika på saker och ting men när vi antas ta emot något vi inte vet något om och blir förlöjligade eller utskällda när vi nekar då behöver man reagera.
Höstblåsiga hälsningar
Åsa Darby