DELA

Vad kan vi göra för att minska elpriserna?

Elmarknaden i Europa är uppdelad i olika regioner. Område FI (Finland) och område SE3 (Sverige 3), torde vara de mest intressanta områdena för vår del. Åland tillhör SE3. Jag har jämfört prisstatistik på elmarknaden och sedan juli 2021 har något hänt i våra elområden.

Juli 2021 är den dyraste julimånaden under hela den period som det finns statistik för.

Jag har jämfört varje månad sedan dess med alla motsvarande månader för tidigare år och samtliga månader i bägge elområdena visar sin högsta prisnotering under 2021 och 2022. Januari 2022 var alltså den dyraste av alla januarimånader osv. Det finns ett undantag och det är februari 2022 i område FI som är den näst dyraste under hela perioden. Vi kommer sannolikt snart ha en prisökning som pågått månatligen i ett helt år. Detta är ett marknadsfenomen som är extremt och som startade i juli 2021. Nu önskar jag att våra duktiga åländska journalister undersöker detta och berättar för oss läsare varför elpriserna ökar i elområdena och vad vi kan göra för att minska dem.

ANDREAS JOHANSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp