DELA

Vad innebär de lagförslag som landskapsregeringen lägger fram

Jag har märkt att allmänheten och politikerna är splittrade i frågan vilken väg man ska gå. Många anser att sänka gränsen straffar fel personer utan vill istället ha strängare straff. Medan andra lägret vill sänka promillegränsen så våra attityder till alkohol och bilkörning ändras.

Förslag 1.
Går ut på att behålla nuvarande promillegräns och skärpa straffen. Regeringen har inte sagt hur mycket strängare straffet ska bli men vi för enkelhetens skull säger att straffen ska fördubblas.
Vad innebär då detta? Jo vi kan ta en man som döms med dagens lagstiftning till 60 dagars fängelse samt böter på 200 euro. I dag så omvandlas nästan alla fängelsestraff till villkorligt (låtsasfängelse) eller samhällstjänst, i detta fall blir ungefär 60 timmar.
Detta kommer alltså sannolikt att bli domen om straffen fördubblas.
120 dagars villkorligt fängelse (låtsasfängelse) eller 120 tim samhällstjänst och böter
Någon som blir förskräckt av de stränga straffet?

Vad innebär då straffen?
Fängelse innebär stor skam. Måste skiljas från familjen. Inlåst. Avstängd från sitt vanliga liv och intressen. Man förlorar inkomst.
Samhällstjänst innebär lite mer skam för det märks. Man måste kanske ta ut semester eller ta tjänstledighet för att utföra samhällstjänst. Man förlorar inkomst.
Villkorligt fängelse innebär att du blir dömd till fängelse men bara på låtsas. Det innebär lite skam men inte så mycket för det är inte lika många som vet att man blivit dömd efter som man lever som vanligt. Man får bara akta sig för att göra fler brott just under den tiden.

Förslag 2.
Är att sänka promillegränsen till 0,2 promille men införa ett lindrigare straff för dem som åker fast med 0,2-0.5 promille med en ny lag för rattfylleriförseelse.
Detta innebär att man g ör det olagligt att köra även om man bara är lite full. Men straffet för detta är lindrigare, troligen bara böter. Annars blir det inga förändringar.

Resultat.
Ska vi få ner antalet rattfyllerister i trafiken? Detta har helt med våra attityder att göra.
Hårdare straff typ fängelse fungerar och ändrar på attityder men i dag så blir nästan alla dömda till villkorligt och det är många människor som anser att det inte ens är ett straff. Och då ändras inga attityder. Då är lagförslaget helt värdelöst.
När det gäller samhällstjänst så räknas 60 dagars fängelse om till 60 timmars samhällstjänst. Det är enligt många också en rejäl straffmildring. Se ovan vad innebär straffen. Vad gör då detta för våra attityder. Jo det kan väl ändra attityden för några få men de flesta tycker det var inte så farligt.

Vad innebär då sänkningen av promillegränsen? Ja det är det ingen som vet.
I Sverige sänkte man till 0,2 promille och det var succé. Antalet rattonyktra sjönk och även grovt rattonyktra sjönk. Detta har att göra med att människors attityder förändras med en skarpare markering att man kör inte onykter. Men de hade inte den lag som våra politiker vill införa med lindrigare straff. Vad innebär det? Det är det ingen som vet med tur så blir det samma verkan som i Sverige. Men med otur så gör strafflindringen att lagen inte har någon effekt alls på dem som kör grovt onyktra och straffar bara dem som kör lite fulla. Var det det vi ville?

Ska strängare straff verkligen få någon effekt ska villkorligt fängelse (låtsasfängelse) helt tas bort och 60 dagars fängelse om det räknas om till samhällstjänst räknas 60 dagar gånger 8 timmars arbetsdag som är 480 timmar samhällstjänst. Då uppväger det fängelsedomen.
Jag önskar vi sänkte till 0,2 promille utan den fåniga strafflindringen som i värsta fall gör lagen verkningslös.
Det vet vi att fungerade i Sverige. I fastlandet är det på gång att sänka till 0,2 promille också.
Ska vi på Åland bli det enda stället med lindrigare straff för att köra i fyllan?

Henrik Hagström