DELA

Vad har vår riksdagsman gjort för tipset och spelet på Åland?

Snart är det riksdagsval, kampanjandet pågår för fullt, positiva bilder och leenden kablas ut på Facebook och andra sociala medier mest hela tiden. Det mesta verkar så otroligt positivt.

Men hur har det riktigt gått senaste åren, ta till exempel Veikkausspelet. Hur har den åländske riksdagsledamot Mats Löfström agerat och jobbat med detta?

Den 1 januari 2017 försvann Stryktipsspelet, den 1 januari 2018 plockade det statliga spelbolaget bort allt kvarvarande spel på Åland.

Den 17 december 2018 överlämnades ett medborgarinitiativ av 1607 personer till Ålands lagting. 1 607 röstberättigade ålänningar undertecknade initiativet på 15 dagar, där de önskade tips, lottospel och tidigare spelprodukter som funnits på Åland tillbaka.

Nu skall dessa 1 607 åländska medborgare rösta i riksdagsvalet. På vem skall dessa rösta?

Innan jag som företagare och en av initiativtagarna till medborgarinitiativet tänker avlägga min röst i riksdagsvalet vore det onekligen intressant. Att höra vad Ålands nuvarande riksdagsledamot har gjort under dessa år för att Veikkausspelet skulle bli kvar på Åland.

Som företagare på Åland är det tråkigt när man tvingas stänga fast butiker och behöver säga upp personal. Lika tråkigt är det att behöva berätta för kunder att det inte längre kan spela på finska statliga spelbolagets Veikkaus produkter Stryktips, Lotto, Viking Lotto, Eurojackpot eller deras skraplotter.

Mats Löfström och andra riksdagskandidater är varmt välkommen till min butik för att träffa de ålänningar som fortfarande är besvikna och väntar på att bli behandlade likadant som övriga finländare och europeer? Skall de som känner sig orättvist behandlade tvingas uppsöka EU för att rättvisa skall skipas.

Det vore intressant att höra vad Mats Löfström men även de andra riksdagskandidaterna tänker göra för att Veikkaus kommer tillbaka till Åland och vad som egentligen krävs för att tusentals ålänningar skall behandlas som övriga finska medborgare och européer.

ANDERS HOLMBERG

FÖRETAGARE, POLITIKER OCH INITIATIVTAGARE TILL MEDBORGARINITIATIVET