DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vad handlar all uppståndelse om egentligen

Det började visserligen med att Jalle Danielsson fick gå från posten som Paffens ordförande, det hände. Men det är inte hela saken.

Hade han accepterat det i tysthet så hade han avtackats efter lång och trogen tjänst och en ny människa hade blivit ordförande. Ingen hade blivit upprörd över att ägarna gick en ny väg i samband med att de även anställt en ny vd och gjort lite ändringar i styrelsen. Så som brukligt är.

Istället väljer Danielsson att i affekt avgå även från sina uppdrag i kommunerna. Kanske efter att varit i samråd med centernledningen, det vet vi inte. Men orsaken han uppger är att eftersom Vårdö-bor har varit upprörda över sättet han behandlade flyktingärendet i kommunen så kan han inte sitta kvar. (Att han tillsammans med Anders Englund anställde en enligt egen utsago, före detta, nazist som kommundirektörs spelar säkert in här också).

Det som fick alla de andra center-, OB-, och andra gubbarna att gå i taket handlar om något mycket mer subtilt. Slutet på pamp-eran i Åländsk kommunalpolitik. Man har varit vana vid att om storbonden säger något så faller resten av byn in i ledet. Som Åland alltid har skötts fram tills nu.

Det uppståndelsen handlar om är helt enkelt att storbonde-tiden är förbi. Åland är en mångkulturell ö, och det syns även ute på landet numera.

Men det är andra tider på kommande. Fler och fler ”utsocknes” flyttar runt på Åland, det kan vara före detta stadsbor, det kan vara arbetskraftinvandring från andra länder eller vad som helst. Detta medför också förändringar i politiken. Vi ser unga kvinnor och människor från andra länder som tar plats i kommunpolitiken, de har andra värderingar och tänker inte vara tysta.

Centern har sedan sin start, när de i första valet de ställde upp i, när de fick 14 av 30 mandat och nästan en egen majoritet i lagtinget, alltid suttit i regeringen.

Lägg till att Centern inte är med i regeringen den här perioden, man ser hur andra krafter börjar forma Åland för en framtid som inte bygger på en stark karl som leder kommunen man bor i, utan en samling av många röster. Många röster som vill bygga upp en progressiv och modernare kommunal samvaro.

Det som vi ser nu är att ett gäng herrar vill behålla sina gamla privilegier att styra och ställa utan att behöva ställas till svars. Men det är inte samma gamla värld längre.

Och det är det som gör dem så upprörda. Inte att man bytt ut en ordförande för ett bolag.

Där är bakgrunden till alla starka ord och prat om misstroende mot regeringen.

De vill inte se förändring, men tyvärr, världen står inte stilla. Den politik som gick för sig för 20–30 år sedan är otänkbart idag. Så enkelt är det.

Därför är alla upprörda. Det har inget med en ordförandepost att göra.

Igge Holmberg  (S)