Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Utveckla Ålandskontoret

Vi är på Åland väldigt beroende av vad som händer i Helsingfors. Till exempel i skatte- och språkfrågor är vi helt och hållet eller till stor del beroende av Regeringen och Riksdagen i Helsingfors. Samtidigt har vi under de gångna åren sett allt mindre förståelse för Ålands status.

En av orsakerna till den allt svårare sitsen vi sitter i är självfallet Sannfinländarnas framfart. Att inte oroa sig över deras framfart är naivt. Dock har inte situationen förbättrats väsentligt under nuvarande regering, se till exempel lagförslag som endast kommer på finska.

Vi har redan ett Ålandskontor i Helsingfors. Kontoret skall redan idag informera om och bevaka åländska intressen hos beslutsfattare. Jag menar att vi måste utveckla kontoret till en mycket mer aktiv aktör som bedriver riktad lobbyverksamhet. Genom juridiska och politiska påtryckningar görs Ålands röst hörd direkt, inte i efterhand som ofta händer nuförtiden. Denna organisation skall vara partipolitiskt obunden där erfarenhet, meriter och kontaktnät skall prioriteras.

Detta kostar en del pengar, absolut. Men vi har mycket att vinna på att vara med och påverka besluten som tas så tidigt som möjligt.

Michele Ferrari (Lib)
Lagtingskandidat