DELA

Ute och cyklar?

Barbara Heinonen uttalar sig i en krönika att det skulle vara bra om flera använder cykel som transportmedel i Mariehamn. Det var ett intressant och ofarligt påstående.

Om Mariehamns stad verkligen skulle vilja se ett ökat cyklande i staden är följande arbetsgång det som används i städer som jobbar strategiskt med frågan.

Steg 1, nulägesanalys. Hur många boende i Mariehamn cyklar till arbetet inom stadens gränser i dagsläget?

Steg 2, vision. Hur stor procent av Mariehamnarna vill vi att ska cykla på jobb? I Köpenhamn och andra framåtsyftande städer är 50 procent ofta valt som en målbild och beslut om vilket år detta ska ha hänt.

Steg 3. Vilka åtgärder krävs för att underlätta för att uppnå målet?

Steg 4. Tidsbudget och ekonomibudget för hur och när det ska vara genomfört.

Detta förfarande torde vara det samma som Mariehamns stad bör använda när de ska visa hur de tänker uppfylla Parisavtalet.

En av bristerna i Ålands arbete med att försöka uppfylla Parisavtalet är att Ålands landskapsregering inte sätter någon som helst press på kommunerna att göra sin del av åtagandet. Ingens ansvar, ingens problem. Klipp gärna ut denna insändare så att ni kan börja med strategiskt hållbarhetsarbete. Samma arbetsgång oavsett vad man vill ta tag i för problem.

Dan Jansén

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp