DELA

Ungdomar och rätt signaler

Jag måste börja med att berömma alla Rockoff-vakter. Så fort någon vakt fick se en person som gick och drack alkohol så gick vakten fram tog flaskan/burken och hällde ut den. Och förklarade att man inte får dricka där. Är personen minderårig så ringdes polisen. Väl skött tycker jag. Jag såg inte en enda som slapp undan. All heder till Rockoff-vakterna.

Men sedan har vi Stadshusbacken som är utanför Rockoff-vakternas område. Där patrullerade polisen istället. Där satt säkert 50-100 ungdomar och drack alkohol helt öppet. Ungdomarna brydde sig inte ens om att gömma flaskan/burken när polisen gick förbi. Polisen gjorde ingenting. De gick runt där och såg malliga ut men inte en öl hällde de ut. Inte ens från de minderåriga.

Till och med min snart artonåriga dotter tyckte det var dåligt av polisen. Hon sa att ungdomarna bryr sig inte längre om att polisen går där, för de gör ju ingenting ändå. Jag märkte också att åldern på de ungdomar som sitter där och dricker har gått neråt från 16 – 25 åringar för nåt år sedan till idag 13 – 25 åringar. Nå jag gick många varv där och visst såg jag polisen hälla ut en eller två alkoholdrycker, men det var en droppe i havet mot vad de borde och kunnat göra. De kan ju inte skylla på att de inte hade tid för de gick ju runt där och gjorde ingenting ganska ofta.

Det är ju trots allt olagligt att dricka alkohol på allmän plats. Det är många minderåriga som sitter och dricker i Stadshusparken. Varför promenerar polisen bara förbi minderåriga som sitter öppet och dricker? Medan Rockoff vakterna klarar av att sköta det så snyggt.
Poliserna borde hällt ut varenda öppnad alkoholdryck de såg och kontrollera att personen inte är minderårig. Är personen minderårig så har ju polisen bra rutiner på vad de ska göra. Varför använder de inte rutiner då?

Samma sak tycker jag med nedskräpningen. Ser polisen någon slänga burkar/flaskor eller annat kunde de väl gå fram och se till att personen i fråga går och slänger sina sopor i papperskorgen om personen vägrar eller är uppkäftig dela ut böter för nedskräpning.
Hur ska vi någonsin kunna vända trenden om vi vuxna inte visar att det inte är okej att minderåriga super öppet på stan. Fortsätter vi som idag kommer fler och allt yngre barn börja dricka.
Sen undrar jag var är alla föräldrar? Var är föräldraansvaret? Jag har två tonårsdöttrar som varit på Rockoff och därför har jag också varit och gått på stan nykter, nästan varenda kväll och de få kvällar vi inte varit där har andra bekanta varit där.
Henrik Hagström