Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Underlätta skärgårdsresor för företagare!

Att som företagare åka ut till skärgården är inte en dans på rosor. Att hitta en lämplig tid för tur och retur är inte alltid enkelt då turlistorna är en kompromiss mellan många olika behov. Har man äntligen hittat en passande tur så är det dock långt ifrån självklart att man får en plats, särskilt under sommaren och om besöket inte går att planera en längre tid i förväg.

För att underlätta resandet för skärgårdsbor får dessa boka så kallade ”skärgårdsplatser” ifall färjorna är fullbokade. Dock gäller dessa platser endast deras egna bilar.

Vi liberaler tycker att reglerna behöver ändras här för mer flexibilitet. Skärgårdsborna ska kunna boka ”sina” platser även till servicefordon. Oavsett om det gäller elektriker, hovslagare, rörmokare, plåtslagare, veterinär eller vilken service som helst. Behovet uppstår regelbunden men ändå inte i den utsträckning att det borde påverka skärgårdsplatsernas tillgänglighet otillbörligt mycket.

Men för en skärgårdsbo som väl hamnat i en mer eller mindre akut situation kan det betyda mycket om hjälpen kommer dagen efter istället för en vecka senare. Jag är övertygad om att det går att hitta en enkel lösning för att få det att fungera i praktiken.

En enkel lösning behövs också gällande bokningssystemet. Ålandstrafiken behöver digitaliseras, allt ska kunna bokas via webben och dessutom på ett betydligt smidigare sätt än idag. En app måste utvecklas för smidig bokning via smartphones. Som lagtingsledamot kommer jag att jobba för att digitalisera Ålandstrafiken och göra skärgårdsplatserna tillgängliga för näringsidkare.

ANNETT PFEIFER (LIB)
LAGTINGSKANDIDAT