Tvärgående är mycket mer än fisktransport
Artikeln i Nyan angående tvärgående gör att jag vill delge hur jag ser på saken.
Det sägs att statistiken är svag på de turer som går enbart går mellan Överö och Snäckö och det är ju sant. Orsaken är helt och hållet politisk. Man ville få bort statistiken för att kunna motivera en indragning av linjen. Det som detta ledde och leder till är att trycket på norra linjen ökar och den linjen är redan hårt överbelastad. Det är inget tyckande och troende från mig utan jag jobbar på Alfågeln och ser problemen vid kontakter med kunderna. Man hänvisar ofta till statistiken men den säger ingenting om hur många som försöker boka men inte lyckas på grund av fulla färjor. Läget är ännu värre nu då stora bro/hamn-projekt pågår i Brändö. Detta är inte övergående för det kommer att ta närmare tio år innan allt som är fallfärdigt i skärgården är utbytt. Infrastrukturministern binder ris åt egen rygg när transporterna inte fungerar. Givetvis tar företagarna som är inblandade i dessa projekt höjd för dessa olägenheter och den räkningen kommer till sist och syvendes på ministerns bord. En stor mobilkran blev ståendes i Kökar en hel vecka i samband med bygget av skolbron på grund av kapacitetsbrist. En sådan maskin måste jobba alla dagar för att bära sina investeringskostnader.
Merkostnaden att köra till Långnäs är inte stor och då kan tvärgående linjen fungera fullt ut så som linjen ska fungera. De gånger Odin kör enbart till Överö får man rätt ofta ligga och köra i färjfästet på grund av att det inte går att förtöja säkert vid vissa vindriktningar/styrkor. Man har således en bränslekostnad oavsett och en sådan som inget producerar. Förslaget som infrastrukturministern försöker sig på kommer enbart att spara lite bränsle. Det finns ingen redare som skaffar/upprätthåller ett fartyg för att köra 2–3 turer i veckan. Givetvis kommer ministern att få betala för att ha fartyget sju dagar i veckan. På detta sätt får man otroligt lite ”bang for the buck”. Man sparar lite på bunkern men det äts upp av det som jag ovanstående har redogjort för samt att fartyget går tyngre vintertid då rännan fryser till ordentligt. Att säga att turerna är framtagna enbart för fiskodlingsindustrin är felaktigt. Tvärgåendes dagtur avlastar norra linjen samtidigt som fiskbilarna använder den. Det är just dagturen som trycket är som högst på norra linjen.
Sedan något om fiskodlingsindustrin. Det är ju själva motorn i skärgården och den ska vi värna om och ge rimliga verksamhetsförutsättningar. Ministern förlorar sig i något resonemang om att en del av fisken kommer från Sverige och Danmark. Som jag ser det spelar det ingen roll utan den fisken skapar ett mervärde då den rensas i Föglö och skapar massor av arbetsplatser. Industrin behöver ha tillgång till fisk året runt för att kunna hålla igång sina slakterier och erbjuda sin personal jobb året runt. Eftersom den fisken man tillåts odla inte räcker till så köper man in fisk utifrån. Ministern försöker ge sken av att att det skulle vara något dåligt att man köper in fisk utifrån vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Jag hoppas att näringsministern reagerar på detta. Det är bara att titta på vad fiskodlingsindustrin omsätter så borde han rulla fram röda mattan. Sedan måste man bedriva likabehandlingsprincipen och man kan inte behandla företag i samma bransch på olika sätt. Den aspekten verkar infrastrukturministern helt bortse ifrån.
Ett enigt finans- och näringsutskott förordade att tvärgående ska vara kvar och jag hoppas att regeringen går på den linjen och kör över infrastrukturministern i denna fråga.
BENNY PETTERSSON
KUMLINGE