DELA

Turlista försvårar, fördyrar och förstör

Skärgårdens barn och ungdomar får sämre ridmöjligheter p.g.a. turlista på Embarsunds-färjan i Föglö, skriver SKUNK (NÅ 11.11.2009). Landskapsregeringen sparar pengar.

Trafik enligt turlista försvårar utövandet av ett synnerligen sunt och vettigt fritidsintresse, ett av de relativt få som erbjuds i skärgården. Det har landskapsregeringen kanske inte tänkt på. Ännu mindre har beslutsfattarna tänkt på hur detta påverkar ekonomin och framtidsutsikterna för ridskoleföretagaren som får färre kunder.
Förutom att försvåra kommer turlista på en linfärja även att fördyra verksamheten för många. Väntetiden kostar för postutdelaren, sopbilskusken, varuleverantören, vägunderhållaren, skoltaxichauffören och kollektivtrafikidkaren.
Varje arbetsresa tar längre tid, och blir därmed dyrare, eftersom det är omöjligt att göra upp en turlista så att inga väntetider uppstår för de bilar som skall fram och tillbaka till “ön på andra sidan fjärden” för att utföra ett arbete. Men landskapsregeringen sparar pengar. Förutom när det gäller kollektivtrafiken; en del av den finansieras nämligen av samma landskapsregering.

Om landskapsregeringen dessutom menar att tidsbestämd trafik betyder att man inte har någon trafik på natten, då förstör man. Och sparar samtidigt väldigt lite pengar eftersom billigare färja än en linfärja i drift kan man inte ha om landskapsregeringen inte har tänkt satsa på obemannade segelbåtar.
Med nattstängning förstör landskapsregeringen möjligheten att delta på samma villkor som andra i samma kommun. För en åldrande befolkning kan detta vara mindre betydande men tänk på den 15-åring som trots stadens frestelser valt att tillbringa helgen hemma i skärgården men inte kan delta på samma villkor som andra. För henne / honom blir den egna ön ett fängelse om färjan inte går till kompisarna dygnet runt. Vem vill efter studierna flytta tillbaka till fängelset där man redan i unga år konstaterade att den frihet som moppen gav togs bort av landskapsregeringen?

Det är klart att det ska sparas och att vi alla kommer att känna av det. Tex. Kumlinge kommun föreslog redan i början av året att man skulle införa turlista på Seglinge-linjen på prov under sommaren och sedan utvärdera upplägget. Det valde landskapsregeringen att inte göra. Nu inför man turlista utan att veta hur mycket man kommer att spara och utan att veta vad konsekvenserna blir.

Det finns så många fler aspekter än de sparade pengarna. Har landskapsregeringen verkligen tänkt igenom dem alla, jämfört inbesparingen med nya kostnader som arrangemanget medför, både egna, andras och andras som indirekt blir egna?
Har landskapsregeringen räknat ut priset på inskränkning i rörelsefriheten? Slutar beräkningarna med vinst eller enbart förstörelse?

Satu Numminen
Seglingebo