DELA

Turiststaden Mariehamn – ännu en gång

Under sommaren har man gång på gång diskuterat turismen på Åland, tongångarna går emot och för turismens välsignelser. Faktum är väl att en hel del pengar flyter in i landskapet tack vare turismen. Ett av problemen är hur man ska ta hand om turisterna – om alls? En kommentar från Ekenäs i tiderna var: ”Låt dem få komma bara de kommer när vi har öppet”. (Denna kommentar kom från en butiksägare). Så känns det nog också i Mariehamn och på Åland, speciellt i augusti, men också vid andra tider av säsongen. Varför har många företag som är av intresse för sommarålänningar stängt under sommarmånaderna? I Sydeuropa har man öppet och stänger och håller semester under lågsäsongen. Inte så på Åland.

diskuterar man utarmningen av Mariehamns centrum. Synpunkter på vad som borde göras är många, men vad görs? Tydligen ingenting. På söndagen kom jag till Mariehamn ca kl. 11, i god tid för att ta färjan mot Åbo. För oss som kommer från Vårdö gäller det att vara i tid ute – Töftöfärjan har paus kl. 11.45-12.20.

Vi ville gärna dricka kaffe, t.ex. i Bagarstugan, Eat eller gallerian. Stängt söndagar! Inte heller lilla huset vid apoteket var öppet. Några matställen var faktiskt öppna (Great och något till, men fullsatta). Mycket folk i rörelse, alla såg lika vilsna ut, det mesta var ju stängt – både affärer och caféer! Vi konstaterade att cafeerna i Maxinge kanske var öppna och åkte dit. Maxinge öppnade kl. 12, Sparhallen och andra affärer utanför stad från kl. 10. Vi fick vänta 10 minuter, tid som vi fördrev genom att handla lite i Sparhallen, och gick sedan in i Maxinge, drack vårt kaffe, småshoppade i affärerna som vi konstaterade att samtliga var öppna, och åkte så småningom till hamnen. Och så funderas det på om Maxinge tar kål på affärerna i centrum! Det är klart att Maxinge gör det eftersom affärerna i centrum håller stängt.

Turistkretsarna
och evenemangsskaparna funderar på hur man ska förlänga säsongen. Ja, inte går det göra det om allt är stängt.
Vårdö/Esbo
Bo-Eric Rosenqvist

P.S. Nina Fellmans ledare om ballongjippot utanför ryska konsultatet var utmärkt. Tack för den.