DELA

Turism kan lösa ungdomsarbetslösheten

Finska ekonomin är i brygga och det är intressant att belysa några turistiska nyckeltal och samtidigt se hur Sverige ångar på. Finland har cirka 20 miljoner övernattningar per år, 70 procent inhemska, alltså gjorda av finländare och 6 miljoner utländska.

I Sverige är siffran 52 miljoner varav 12 miljoner är utländska. Svenska turismexporten, det vill säga. när utländska besökare turistar i Sverige, är 90 miljarder kronor per år, finska motsvarigheten är 4,3 miljarder euro. Några av orsakerna till att Sverige drar ifrån är fler internationella flyglinjer, fler ”exportmogna” destinationer och turistiska plattformar som Göteborg & Co.

Sveriges turisthjul snurrar allt snabbare. Positivt för Finland är att de utländska gästerna ökar, men inte alls i samma takt som Sveriges. Glädjande för den finska turismen är att de asiatiska turisterna har kompenserat minskningen av ryska gäster.

Intressant fakta är också att av varje finsk turisteuro går 56 cent till övriga branscher, alltså många andra yrken som drar nytta av turismen. Den finska turistbranschen består av 30 procent unga, medan övriga branscher består av 18 procent unga. Det innebär att sommarjobb och ungdomsarbeten överlag genereras lättare inom turistbranschen. Det är en intressant siffra när en stigande ungdomsarbetslöshet diskuteras.

Vad vill jag få sagt? Åland ska rida på svenska framgångsvågen och satsa på turismen för den växer globalt mest av alla industrier. Turismen skapar många jobb i många sektorer och speciellt för ungdomar.

Nu är annonser, insändare och banderoller välfyllda med politiska löften. Löften som många gånger är helt ofinansierade och därmed blir mycket svåra att genomföra i den ekonomiska situation Åland befinner sig i. Kan vi få rejäl tillväxt inom turismen kommer vi även att skapa en efterfrågan på en mängd olika yrken och sommarjobb. En minskad ungdomsarbetslöshet är lösningen på många samhällsproblem.

Låt 2016 bli en ny start på något riktigt bra för HELA Åland.

John Holmberg (Lib)