DELA

Turism för deltagare

Nya Ålands Nina Fellman gör i sin ledare den 24 juni en bra analys om en av den åländska turismens utmaningar. Åland må ligga i topp när det gäller nordiska soltimmar, men det räcker inte. Det är vanskligt och utbudet av billiga och lättåtkomliga solresor gör att Åland knappast är den plats som associeras med varmt och solsäkert.

Ålands högsäsong är kort och högintensiv och givetvis får förargliga störningsmoment som dåligt väder stor påverkan. Jag har under många år propagerat för att Åland ska ta modell av destinationer som skapar turism via aktiviteter och evenemang. Den åländska sport-turismen är ett lysande exempel på detta. Duktiga idrottsföreningar i kombination med bl.a. samarbetsvilliga rederier har under 30 år utvecklat en åländsk turistprodukt som inte på långt när fått det erkännande den är värd, varken volymmässigt som i skapandet av d et åländska varumärket. I takt med utvecklingen har högklassiga sportanläggningar vuxit fram, till gagn inte bara för sport-turismen utan även för alla ålänningar.

Den oinsatte kan säkert tycka att dessa anläggningar bara är slöseri med skattemedel, men en faktacheck ger vid handen att anläggningarna är närande och inte tärande för det åländska samhället.
En av mina favoritdestinationer när det gäller att skapa turism är Göteborg. Göteborgs Stad, näringslivet o branschen har under många år, gemensamt via bolaget Göteborg & Co på ett mycket strukturerat sätt skapat orsaker till ett Göteborgsbesök. Politikerna är med på noterna, de vet att turismen genererar mycket arbetsplatser i förhållande till satsat kapital.
De flesta statliga instanser är involverade. Utbildningsväsendet ser positivt på turismen, för den skapar ett sug att studera i Göteborg. Det ena ger det andra och ett samhälle uppbyggt på sund turism är ett trevligt samhälle att bo o leva i. Det ena ger det andra och Göteborg har via sitt samarbete över gränserna verkligen bevisat att 1 + 1 = 3.

Åland kunde med enkla medel bygga upp ett Åland & Co light. Vi har vårt ÅSUB, vi har vår högskola, vi har goda möjligheter att via politiska beslut skapa turistiska förändringar, vi har en törstande turistbransch och ett näringsliv som skulle må bra mycket bättre med fler besökare. Vi har en befolkning där de allra flesta tycker att brett restaurang- och nöjesutbud gör Åland till en ännu bättre plats att leva på samt ett turistförbund och en god infrastruktur.
De flesta beslut i Göteborg tas med de turistiska glasögonen på, det gör vi inte på Åland idag och resultatet blir därefter.

Personligen tror jag inte Åland ska arrangera Rolling Stones konserter, det är deltagarna själva som ska utgöra volymen. Kanske en Alandia Cup-succé men för kyrkomusiker, boulespelare eller andra utbyten där Åland drar nytta av sitt geografiska läge. I skrivande stund har vi på Ålands Idrottscenter en basketskola för finska basketungdomar. 115 personer som under 5 dagar ägnar sig åt det roligaste de vet. Alla människor har ett specialintresse, skapar vi bara möjligheterna till att under några dagar få ägna sig åt detta specialintresse på Åland kommer vi inom några år att ha en starkare turism.

Vem tar första steget till ett Åland & Co? I Göteborg var det en drivande politiker som öppnade första dörren.
Läs gärna mer på www.goteborg.com
John Holmberg
Ålands Idrottscenter