DELA

Trygghet eller nedskärning

Till barnomsorgspersonalen i staden.
Mariehamns Socialdemokrater är de politiker som stöder er på alla de punkter som ni räknade upp. Vi anser det förkastligt att höja barnomsorgsavgiften för de flesta samtidigt som man skär ner på servicen på alla upptänkliga sätt och vis.

Så sent som i tisdags satt Kalle Fogelström och Igge Holmberg på socialnämndens möte och fick veta att kön till stadens barndaghem ligger på en katastrofal nivå till våren. Närmare trettio barn söker platser, platser som inte finns tillgängliga överhuvudtaget.
Vi är även mycket oroliga över att den pedagogiska delen inte tillgodoses till fullo, eftersom man inte de administrativa tjänsterna de resurser de kräver. Resultatet blir, som Igge Holmberg sade under debatten, att staden nu får väldigt fina lådor att förvara barnen i men inte mycket mer. Men allt det som gjort Mariehamns barnomsorg så god dessa år har nu fått stryka på foten inför högerns skärande.

Detta trots att socialnämndens budget tros få ett överskott på närmare 300 000 euro i år. Pengar som nu går tillbaks till stadsdirektören.
Man försöker helt enkelt att skrämma medborgarna med att situationen är mycket ekonomiskt värre än den är.
Att sedan fullmäktiges majoritet gav socialnämnden lite över hundra tusen euro för att täta läckorna i barnomsorgen, för det är dit alla pengarna kommer att gå, gör förstår ingenting för att hjälpa de andra ställena i stadens omsorg som också behövt lite extra resurser.

Vi Socialdemokrater gjorde i budgetdebatten och i omröstningarna allt vi kunde, men den här gången hade vi ingen hjälp från Liberalerna eller Moderaterna så våra förslag föll platt till marken.
Men fortsätt att uppvakta era stadsfullmäktigeledamöter, med brev, personligen eller kom med frågor till stadens tjänstemän. Lobba gärna för att få tillbaks de resurser som gjorde Mariehamn känt för sin fina dagvård.
Det är ett rykte vi inte vill tappa.
Med hopp om fortsatt samarbete
Mariehamns Socialdemokratiska
fullmäktigegrupp