DELA

Trump, Bolsonaro och Orbán inget hot mot judar

Under rubriken . ”Vi får inte vända bort blicken” hade Nyan en ledare med anledning av att det var 75 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades och minnesdagen för Förintelsens miljontals offer. En dag, som bör minnas med vördnad, respekt och omtanke.

I ledaren kan vi läsa om några av de miljontals jude-incidenter, som skedde under andra världskriget. Tyvärr kunde vi också läsa att synagogan i Åbo bombats med röd färg den 27 januari. Tragiskt. I Sverige är många judar oroliga och är noga med säkerheten kring sina skolor, exempelvis i Malmö. I TV4:s program Malou Efter Tio kunde vi lyssna till judinnan Nina Tojzner, som själv flydde judehatet i Malmö och flyttade till Israel.

NT säger:” Det (hotet) kommer från personer med bakgrund i Mellanöstern.” ”I dagsläget bryr jag mig inte så mycket om dem (nynazisterna). De känns som en liten grupp”

Hennes rädsla och uppfattningar stöds av en undersökning av Dencik & Marosi, som frågade judar i Frankrike, Sverige, Tyskland och England om vilka grupper, som de var rädda för. 44 procent var rädda för extremistiska muslimer. 16 procent var rädda för vänsterextremister. 7 procent var rädda för högerextremister och 2 procent var rädda för extremistiska kristna.

Men i Nyans ledare ser vi följande ”hotbild”: ”Normaliseringsprocessen är central i historieskrivningen om Förintelsen. Den är precis den samma som när ett barn mobbas på skolgården, när en man misshandlar sin kvinna, när diskussionen i sociala medier urartar. Eller när statsmän likt USA:s president Donald Trump, Brasiliens president Jair Bolsonaro och Ungerns premiärminister Viktor Orbán pratar om olika minoriteter.”

Jag förstår att Nyans åsikter inte ligger helt i linje med vad dessa män anser, men att insinuera att de skulle vara ett hot mot judarna känns ändå långsökt. I mitt facebook-flöde har jag sett dessa tre män posera i den judiska kippan. Att de, eller deras sympatisörer, skulle utgöra ett hot mot dagens judar känns för mig helt främmande.

Nyan borde kanske förstå att klimatpolitik, invandringspolitik och judeförföljelse är helt olika saker och behöver inte ha samma ”bad guys”. Kanske Nyan kunde precisera på vilket sätt dessa herrar, som offentligen gett sitt stöd för Israel, skulle utgöra ett hot mot dagens judar?

STEPHAN TOIVONEN
ÅLÄNDSK DEMOKRATI

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Bästa Stephan Toivonen. Jag skriver om normaliseringsprocessen och hot och hat mot minoriteter, där judarna är en minoritet som förföljts på ett av de mest grymma sätten. I dag är judarna, men även många andra minoriteter, åter väldigt utsatta. Det är allvarligt och oroväckande.

Om du inte vet vad en normaliseringsprocess är tycker jag att du kan läsa på lite innan du läser vidare.

President Donald Trump, president Jair Bolsonaro och premiärminister Viktor Orbán är alla mästare på att uttala sig kränkande om diverse minoriteter och folkgrupper som de inte själva är en del av. Världen har de senaste åren blivit en plats där man kan säga betydligt grymmare saker om enskilda människor, om enskilda folkgrupper och om minoriteter (exempelvis religiösa och sexuella minoriteter) än för säg, fem eller tio år sedan. Den här trion är alltså exempel på hur man genom olika, upprepade uttalanden, kan töja gränsen för vad som folk i gemen tycker är rimligt att säga som president eller premiärminister. Samma utveckling har, för övrigt, även setts i vår åländska del av världen, där debattörer och politiker är allt mer grova i sina uttalanden. Det anser inte Nyans ledarredaktion är en bra väg att gå.

Lycka till i dina fördjupande studier om normaliseringsprocessen!

EMMA HARALD