DELA

Tredje sektorn, en viktig grund

Det ekonomiska läget ute i världen är osäkert och vi står inför en ekonomisk kris. Det är under spartider som den tredje sektorn, alltså det frivilliga arbetet verkligen behövs. Det är även under spartider som landskapsregeringen tidigare har skurit ner på bidragen till denna sektor.

År 2011 är ett speciellt viktigt år då EU uppmärksammar frivilligsektorn det vill säga den tredje sektorn. EU och Åland vill visa respekt och uppskattning för de som jobbar frivilligt inom den ideella sektorn i princip utan ersättning. Åland har naturligtvis ett självintresse eftersom samhället aldrig skulle ha råd att ersätta alla de som frivilligt engagerar sig för barn och unga, inom fritids- och kulturområdet och den sociala sektorn. Genom att understöda föreningarmed små belopp kan vi bevara dem. Tänk bara på Skolmusik 2010 när föräldrar, mor- och farföräldrar, lärare och övrig frivillig personal gick man ur huset för att hjälpa till och ställa upp för musiken i skolan. Vi får inte glömma att landskapsregeringen stödde detta projekt ekonomiskt, men utan Ålands sång- och musikförbund och alla frivilligas insatser skulle festen inte ha kommit till.

Vi har på Åland av tradition ett aktivt föreningsliv som bidrar till vår turistnäring på ett betydande sätt. Vad skulle Åland vara utan fotboll, idrott, Vikingadagarna, företagarföreningen på Kökar, Katrina-festivalen, sjökvarteret, Kobba Klintar och teaterföreningen. För att nämna bara en bråkdel av de verksamheter som upprätthålls av frivillig arbetskraft. Tänk om alla dessa som brinner för sin förening skulle kräva full monetär ersättning för att ställa upp. Det har vårt samhälle inte råd med. Utan deras insats skulle Åland ha ett mycket fattigt kultur- och förening sliv. Vi får inte se den tredje sektorn som endast en kostnad utan som en betydande och viktig resurs i ett levande och växande samhälle. Det är ur möten mellan människro med gemensamma intressen som de goda idéerna föds. Kreativitet i grundstenen i all samhällsutveckling.
Sara Kemetter (S)
Kandidat i lagtings- och kommunalvalet i Mariehamn
Maria Jonsson (S)
Kandidat i lagtings- och kommunalvalet i Jomala