DELA

Torvalds + Åland = EU

Nils Torvalds ställer upp i nästa EU-val för SFP. Det är goda nyheter för alla de som vill ha en aktiv diskussion om Finlands relation till Ryssland. Det är goda nyheter för alla som värnar om det svenska språket i Finland. Det är goda nyheter för alla ålänningar.

Många finska medborgare tycker att det är bäst att tiga och hålla tyst, när den Stora Ryska Björnen ryter i skogarna längs den långa, långa gränsen mot Finland – och till sjöss i Finska Viken och Östersjön.

Nils Torvalds tycker istället att vi skall gå med i Nato. I årets Presidentval var han den enda kandidaten som vågade säga detta högt, varvid han fick mycket skit i media. Men med Nils bakgrund vet han förmodligen vad han talar om, eller hur? Även jag är tveksam till ett finskt medlemskap i Nato, men frågan behöver diskuteras öppet, utan rädsla för Farliga Farbror Vladimir.

Vi ålänningar talar svenska, och servicen på svenska är tämligen usel i Finland numera, och sämre blir det hela tiden. Därför orienterar vi oss alltmer västerut. Det är trist. Just nu utkämpar vi ålänningar en diplomatisk strid med regeringen i Helsingfors, om en egen plats i EU. Vill SFP hjälpa till, eller vill de stjälpa? Vad jag vet är att Nils Torvalds är positiv till vår strävan.

Alltså är det bra att Nils ställer upp i nästa EU-val, och han kommer garanterat få många åländska röster, efter sitt engagemang för jakt, fiske och det svenska språket. Om vi ålänningar får en egen EU-plats, så har vi redan en vän i Bryssel.

MATS GRANESÄTER

DEBATTÖR