DELA

Tillsammans – mot mobbning

”Vi måste ta krafttag för att stoppa mobbningen i våra skolor”. Denna fras får vi ofta höra. Det är inte lika lätt som det låter. Skolan är en spegel av vårt samhälle. Ingen vill att mobbning ska förekomma och skolorna har alltid kämpat och arbetat för att få bukt på problemet.

”Barn gör som du gör, inte som du säger” är ett klassiskt utryck som alla föräldrar och fostrare känner igen. Varför har mobbningen ökat i våra skolor? Kanske för att mobbningen ute i vårt samhälle har ökat framförallt på sociala medier. Hur många Facebook-inlägg skapar inte en obehaglig känsla i magen på mottagaren?

Även det politiska klimatet har förändrats och blivit tuffare. Direkt mobbning förekommer idag tydligare på världens högsta nivåer. Följ bara med presidentvalet i USA, debatten under Brexit eller ännu närmare högerextremisternas framtåg i Finland. Debattklimatet är hårt och grupper ställs mot varandra. Skolan speglar samhället.

Jag vill inte att vi väljer denna väg mot hat och splittring utan mot kärlek och gemenskap. Vi har alla ett gemensamt ansvar. Du kan välja vad du delar på Facebook och hur du diskuterar på sociala medier. Media kan förhindra påhopp, anonyma insändare och kommentarer. Härskartekniker i den politiska debatten måste ses för vad de är – mobbning. Skolorna kan i allt större grad ta hänsyn till ett mångkulturellt samhälle. Tillsammans kan vi förändra.

Sara Kemetter (S)