DELA

Ålänningarna behöver en tilläggsbudget i medlet av maj

Då de negativa ekonomiska konsekvenserna började synas av coronarädslan presenterade Riskregeringen snabbt sin första Corona-budget och regeringen Veronica Thörnroos var snabbt med på banan. Plockade några guldkorn och lade till några egna. Behandlingen i Lagtinget följde få av lagtingsordningens regler och oppositionen ansåg att demokratin hade offrats.

Men Corona-I (tilläggsbudget 2) klubbades bara några dagar efter den första tilläggsbudgeten i Finland och några utsatta grupper kunde se ett litet ljus i tunneln. Sedan kom Riksregeringen och den svenska regeringen nästan dagligen med nya förslag på stödåtgärder. Från regeringen Thörnroos hörs nästan ingenting.

Riksregeringen satsar nu 150 miljoner i Finlands Industriinvestering Ab. Borde kanske LR satsa miljonen i Åland Utvecklings AB? Riksregeringen ger 2 000 euro i stöd för mikroföretag och 750 euro / månad för personer som måste vara hemma med sina barn. I Sverige ger man hyresstöd för företag. Gäller stöden här eller kunde LR göra något? Det är de som måste välja. Vi i lagtinget skall granska. Skall man stöda kommunerna, företagen, anställda eller alla? Men det viktiga är att det görs snabbt!

Nu har Riksdagen godkänt regeringens förslag till Corona-II och den regeringen planerar att komma med Corona-III i maj.

Finansminister Torbjörn Elisasson (C) säger däremot i en radiointervju att LR siktar på en ny tilläggsbudget till midsommar. Det innebär ytterligare en lång väntan för kommuner, företagare, anställda dvs permitterade och föräldrar och andra i pressade situationer.

I ÅSUBs rapport över arbetsmarknadssituationen från den 1 april kunde vi se att arbetslösheten i Mariehamn var nästan 12 procent. Den 15 april var den 15,4 procent. Den högsta arbetslösheten någonsin. Nästa rapport kommer vecka 19. Om den då börjar på 1 eller 2 vågar jag inte sia om. Men väldigt många mariehamnare kommer att vara mycket bekymrade över sin ekonomiska situation. Få kommer att ha Covid-19.

Vi ser redan tomma gatorna och affärer i Mariehamn. Det vore väldigt olyckligt om vår regering i maj ännu bara skulle hänvisa till en Corona-2 ”kring Midsommar”. Vi har nog fått hantera betydligt mindre och ganska innehållslösa tilläggsbudgetar under min tid i lagtinget än vad ens en liten Corona-2 skulle vara. Corona-1 var på 32.8 miljoner. Sedan behövs säkert minst ytterligare en tilläggsbudget innan Ålands budget för 2021 skall presenteras planenligt i november.

Visst tar det resurser av lagtinget att hantera en budget, men med en dialog och en flexibilitet så klarar vi nog flera tilläggsbudgetar i lagtinget. Vi måste ges möjlighet att lägga in finansmotioner, även om de knappast blir många. Vi måste ge lite arbetsro för utskottet, men vi kan ha höranden både före och efter att remissdebatten varit. Jag hoppas att mina kolleger i finansutskottet även denna gång är villiga att göra en del utskottsarbete även under helgen.

Vi bör respektera att ett lagförslag skall ligga till kännedom före remissdebatten, men vi kan från talmanskonferensen bestämma om fler plenidagar än normalt, vilket vi även gjorde då Corona-1 behandlades. I dialog mellan regering och opposition kan vi säkert hitta ett schema, som är betydligt snabbare än normalt samtidigt som vi respekterar både demokratin och lagtingsordningen.

Vi kan göra det tillsammans för Åland och vi kan göra det så fort som möjligt. Åland och ålänningarna behöver en tilläggsbudget i medlet av maj.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI

MEDLEM I FINANS- OCH NÄRINGSUTSKOTTET