DELA

Till Ålands Framtid försvar

Jag läste med stort intresse Jonas Bladh exklusiva intervju med Ålands Framtids (ÅF) ordförande Anders Eriksson. Mycket imponerande!
Enligt Anders, var många förvånade när de ordnade ett intergrationsseminarium med folk som flyttat in från andra länder. Jag har fått höra några gånger att ÅF är nästan som Sverigedemokraterna och Sannfinländarna.

I juli, detta år, hade jag en politisk diskussion med en äldre man som bor i Lemland. Diskussionen var rolig och intressant. Jag frågade honom vilken parti han kommer att stödja i det kommande valet.
”Socialdemokaraterna självklart, du då?”
”Kanske Ålands Framtid” svarade jag.
Han tittade mycket förvånat på mig och skakade huvudet.
”Skojar du” frågade han.
”Nej, jag skojar inte.”
”Men de är rasistiska och vill inte ha dig och dina kollegor här!”
”Det tror jag inte!”
”Varför?” frågade han igen.
”Jag känner dem och känner till lite om deras politik. Men om det inte socialdemoktraterna fanns, vilket party skulle du heja på?”
”Liberalerna!” svarade han utan tvekan
”Varför inte Centern?” jag frågade honom.
Enligt honom är Centern ett traditionalistikt parti som inte vill ändra mycket.

Att Ålands Framtid är ett invandrarfientligt parti är en stor missuppfattning. Jag har träffat några av dem och jag vet att deras parti vill ha en bra fungerade invandringspolitik.
Ska vi tala sanning? Då är det så här: Hur mycket bryr sig de andra partierna om invandring egentligen? Allvarligt talat, invandring och integration är nästan som en icke-fråga för många.
Jag hade diskussioner med ÅF kring integrationsfrågor och jag måste säga att Anders och hans gäng vill att invandrarna bidrar till Ålands utveckling.
Varför är det tabu att disskutera invandrarpolitik på ön? Åland som alla andra delar av Finland har invandrarproblem. Det finns till exempel systematiskt diskriminering av invandrare när det gäller tillgång till jobb och bostäder.

Som jag skrev tidigare på min blogg; Jag har en bekant som flyttade till Åland för några år sedan. Det var svårt för honom att hitta jobb. För att försörja sig började han spela musik på gatan och tigga pengar från ålänningar.
Efter en stund bestämte han sig för att lämna gatan för att studera svenska på Medis. Som många invandrare trodde han att språket kan öppna nya vägar och möjligheter.
Han fick plats på Medis och började studera. Nu har han klarat alla svenska kurser på Medis men har ändå inget jobb. Han har återvänt till gatan med sin tomma burk.

Detta är en av den typ av berättelser som man hör om Ålands invandrare.När jag flyttade till ön började jag jobba nedifrån på arbetsmarknaden. Jag plockade jordgubbar i Lemland och jobbade som städare i Eckerö. Under 2008, som min bekant, började jag studera svenska (tre år) men framtiden är fortfarade osäker.
Jag tänker flytta till fastlandet men det är inte lätt eftersom jag har barn och vill vara i hans närheten. Kommer jag att klara mig utan finska språket? är också en annan grej.
Jag är imponerad av att Ålands Framtid vill bli bättre på att ge mig och mina kollegor möjlighet att bidra till Ålands gemensamma framtid. Det är med sorg jag ser hur de andra politikerna tystnat i integrationsfrågan. Intregration handlar inte om att satsa mer på att ge bidrag än arbete.
Som svenska politikern Maud Olofsson sa: Jobb är den främsta vägen in i ett samhälle.

Nedan är några problem med integration på Åland som jag diskuterade med Ålands Framtids Axel Jonsson och Erik Schütten:
Arbetslöshet, brist på information om samhället och myndigheter, utanförskap, brist på vägledning för utländska kvinnor på ön, avsaknaden av en chans att gå vidare efter Mediskursen för att skapa sig en utbildning eller jobb inom önskat område, avsakna den av en kontaktperson på AMS med tillräcklig information om invandrare för att kunna hjälpa de ut i arbetslivet eller ge information om komplettering av tidigare studier, ingen väl strukturerad kamp mot rasism och främligsfientlighet och ingen ordentligt organiserad integration.
Och områden som behöver direkt åtgärd:
1. Informationscentrum eller kontaktcenter för nyanlända invandrare och de som inte kan tillräckligt bra svensk samt de som inte har ett socialt nätverk.
2. Problem i samband med utländska kvinnor borde vara en del av jämställdhetsarbetet inom landskapsregeringen.
Jag ser fram emot valet, och önskar ett stort lycka till åt Ålands Framtid. Jag hoppas deras konkreta plan för en bra fungerade invandringspolitik kommer att inspirera de andra partierna.
Alieu Khan
www.hejaland.ax