DELA

Täpp inte till Lilla Torget!

Stadsbilden i Mariehamns centrum är på väg att få sig ytterligare en rejäl ”käftsmäll”..Den fantastiska oas som skapats med Lilla Torget skall (inte?) stängas igen till en innergård av något som benämns med ”KorvGöran”.
I nordöstra hörnet skall (inte?) en snabbmatsrestaurang byggas vägg i vägg med Kotipizza respektive Dinoshuset, m.a.o. tar man bort hela bilden av det ”Välkommen in” som Lilla Torget i dag har i nordost.
För bara några få år sedan diskuterades en rivning av Kotipizza p.g.a. att byggnaden inte passade in i den genuina miljö som utgörs av Indigohuset, Dinoshuset och Bagarstugan, vilket i sig är riktigt, men lika sant är att ett nybygge i detta kvarter är helt förkastligt. (Dessutom tycker åtminstone jag att utbudet av snabbmat i centrum är alldeles tillräckligt).

Ett torg är ett torg för att det är öppet gentemot presumtiva besökare, och därmed lockar dessa . Malmö hade för inte mer än ett femtontal år sedan ett riktigt tråkigt centrum vilket man ändrat på, och en av de största satsningarna där är just det öppna Lilla Torget med restauranger/ uteserveringar i äldsta delen av staden.
Satt för någon lördag sedan på Gustos uteservering i det gamla mejeriet vid det öppna torget i Sundbyberg, helt öppet mot genomfartsgatan i centrum.Turistorter som Tallin och Warszawa framhåller sina gamla stadsdelar kring torget som attraktioner.
Båstad, Visby och Ängelholm är andra turistmetropoler som varit och är mycket måna om det gamla genuina, som lockar de resande. Här skall vi (inte?)bygga bort såväl torget som det lilla vi har kvar av den genuina centrummiljön.

Lilla Torget är troligtvis den attraktion i staden som under sommaren har flest spontana turistbesök. Dessa spontanbesökare kommer fortsättningsvis inte att ”hitta in dit”, eftersom den enda öppning som ger en helhetsbild sätts igen, och dessutom vid det stråk som folk utifrån rör sig via.
Wegelius (stadsarkitekten, reds anm.) har haft ett rätt sedan hon kom hit, den kommande byggnationen på varvet. Förutom ”KorvGöran” fattas det bara att hon tillåter påbyggnad på Zeipels tak, då hittar inte ens solen in till Lilla Torget.
De här tankarna skulle aldrig fått existera på Folke Wickströms tid, för såsom inbiten mariehamnsbo var (och är) han rädd om stadsmiljön.
Många tokiga beslut har genom åren tagits av politiker i Mariehamn, t.ex Östra Utfarten och ”Socis”, men nu kan vi bara hoppas att dagens byggnadsnämnd stoppar bygget som stänger igen Lilla Torg. Mariehamn behöver inte en stängd innergård framom en öppen samlingsplats.

Till IndigoStig, DinosCia och Fyrqvist (hoppas det här tar eld) på Bagarstugan vill jag bara säga, att förenen eder, kämpa tillsammans mot byggnation i hörnet Strandgatan/ Nygatan och låt inte det Ni alla har skapat gå om intet.
Gert Sviberg som är den som hyr ut tomten vill jag be tänka efter något. Uppväxt i staden som han är, kan man begära lite känsla för stadsmiljön.
Calle Greiff