DELA

Tänk på barnen

Vi är mitt i något som närmast kan liknas med en ekonomisk härdsmälta, som redan har skapat den största arbetslösheten på Åland genom tiderna. Effekterna på vårt samhälle är långt från över, ingen vet till exempel om våra åländska rederier överlever detta om pandemin fortsätter även nästa år.

Man kan ju tycka att då om någonsin borde ålänningarna försöka sätta sin energi på att göra saker för att lindra de ekonomiska skadorna som uppstår för att rädda människoliv. Finland inför undantagstillstånd som man inte gjort sedan andra världskriget och detta under tre månader.

Företagarna på Åland fick då i uppdrag av näringsminister Fredrik Karlström att ta fram olika projekt för att stimulera nya idéer som hjälper det åländska samhället. Förutom att ha delat ut stöd till olika nya lösningar så har vi satsat på en helt ny turistmålgrupp. Det så kallade ”Discgolfprojektet”. Hittills sedan den 17 juli så har det spelats 25 700 varv runtomkring på de olika banorna på Åland. Det innebär att det gjorts över 900 000 kast (25 700 varv gånger nio hål gånger fyra kast) under den tiden.

Vi vet att det är flera 100 finländare som rest hit enbart för att spela discgolf och att det finns till och med bokningar in i mitten av oktober i år och nästa år kommer det att ta fart på riktigt.

Men det är också många ålänningar som tagit denna nya sport till sitt hjärta: ungdomar, pensionärer, barnfamiljer arbetslösa med flera. En stor aha-upplevelse fick jag när en finsk discgolfförening tog kontakt med mig och ville donera frisbees till fattiga åländska barn.

Efter att diskuterat lite med olika vänner så tog jag kontakt med Rädda Barnen. De berättade att de har köpt in frisbees och lånar ut åt behövande. Detta blev en tankeställare för mig. Det finns en grupp av människor som har det svårast att påverka sin situation i en ekonomisk kris och det är barnen.

Vi lever dessutom i en tid när allt idrottsutövande kostar pengar, till och med ganska mycket beroende på vilken sport man vill hålla på med. Vi har diskuterat frågan i discgolfcommunityn och idésprutan Hans Mikael Holmström kom med iden att göra en ny variant av ärevarvet. Så det är precis det vi kommer att göra nu den 10 oktober i samarbete med Rädda Barnen. Vi siktar på att ha ett familje evenemang på alla 11 banor mellan kl.12-16 och dra in så mycket pengar som möjligt till Rädda Barnen. #DiscGolfCharityDay

Till sist en önskan till de som i dessa tider valt att aktivt jobba emot en utbyggnad av discgolfen och till och med få bort banan i Mariehamn. Om ni är motståndare till dess placering i Badhusparken som har funnits där sedan 80-talet (på tal om kulturhistoria), kan ni åtminstone vara snälla och sluta överdriva i er iver att få bort den, som till exempel att det är en miljökatastrof (hur definierar ni då en kärnkraftsolycka?) och risk för allvarliga skador om man promenerar i parken, (ingen inrapporterad skada på Åland trots hundratusentals kast på Åland, varje år slår blixten 100 000 gånger i Sverige och i snitt en person dör…).

Om ni inte bryr er om turistföretagarna, så kan ni väl åtminstone tänka på de barnen som skulle bli av med en av de få gratisaktiviter som de kan göra med sina kompisar och familjer i Mariehamn.

Ett stort avslutande tack till moderaterna och liberalerna i Mariehamn med Björn Hägerstrand och Julia Birney i spetsen som stöttar satsningen i Badhusparken.

MATS ADAMCZAK

ORDFÖRANDE FÖRETAGARNA PÅ ÅLAND