DELA

Tänk att det krävdes en pandemi

Vi har inget Eiffeltorn på Åland men väl flera utsiktstorn. Förra veckan guidade jag fyra finländare från Vasa och Kuusamo, jag förvånades lite över hur imponerade de var av utsiktstornet vid Uffe på berget. Hur de njöt av utsikten, vistelsen på Åland, hur de berömde maten och drycken.

Tänk att det krävdes en pandemi för att få finländare att komma hit. Tänk er att det krävdes en pandemi för att det åländska rederiet Viking Line mittiallt skulle börja köra specialturer från Helsingfors och ligga vid kajen i Mariehamn i åtta timmar. När senast låg ett Viking-fartyg vid kajen en hel dag i Mariehamn, 20-30 år sedan? Tänk att Tallink Silja gör samma sak och trafikerar direkt från Estland och Lettland.

Tänk att det krävdes en pandemi för att rederierna skulle få upp ögonen för destinationen Åland.

Jag har ofta lyft debatten om destinationen Åland och hur viktigt det är att vi får i land människor från fartygen som passerar Åland. Det fungerade på 70 och 80 talet så varför skall det inte fungera även idag?

De senaste lördagarna har jag cyklat omkring i Mariehamn med ett leende på läpparna. I lördags satte jag mig mitt på gågatan och bara njöt av alla människorna. Någon sade att Åland borde bli finländarnas Gotland. Kanske vi behöver tänka om litegrann och satsa ännu mer österut nu för att få finländare och även andra att turista på Åland.

Den här sommaren är speciell, men det faktum att det vallfärdar turister med Gabriella, Baltic Queen och Romantika gör att flera åländska företagare kanske överlever den här dystra perioden. Det inger ett hopp om framtiden inför en tuff höst och vinter. I lördags berättade en taxichaufför om paret från Helsingfors som sade att de hade stannat några nätter till på Åland om de visste hur vackert det var här.

Så tack Tallink Silja och Viking Line för att ni låter era passagerare gå iland, njuta av Åland, ta en öl, äta en god lunch, handla en souvenir eller något från de åländska butikerna. Det ger mig och andra företagare och ålänningar en framtidstro för destinationen Åland.

Jag är övertygad om att rederierna har enorma möjligheter att förtjäna pengar på att köra passagerare till och från Åland och låta dem gå iland. Även svenskar vill nog kunna strosa runt en sommardag. Före pandemin och ännu idag är Åland mest en dags- eller skärgårdskryssning med smörgåsbord, taxfree, karaoke och underhållning för många svenskar. Destinationen Åland excisterar knappt västerut, de tror att resan, hytten och ombordlivet på båtarna är Åland. Vill vi på Åland ha det så?

I spåren och sviter av pandemin blir det röda siffror på landskapets och rederiernas resultaträkning och bokslut. Arbetslösheten är oroande hög och många duktiga kreativa människor är utan arbete.

Det är dessa människor och hela det åländska folket som idag äger det åländska taxfreeundantaget som gör att fartyg behöver lägga till på Åland för att kunna få sälja taxfree. Vi har gett ett uppdrag till våra folkvalda lagtingspolitiker, vi måste ställa krav på dem att agera nu.

Sätt er ner med rederiernas ledningsgrupper och styrelser, fundera på hur vi tillsammans kan använda det åländska taxfreeundantaget på allra bästa sätt. Det är bevisat denna sommar att folk trivs av att stiga iland från kryssningsfartygen och att Åland och ålänningarna mår bra av det. Se möjligheterna till en förändring nu som gör att hela Åland mår bra och kan utvecklas som destination.

Det landbaserade näringslivet utvecklas, det skapas arbetsplatser, Åland får inflyttning och ekonomin stärks. Vi har suttit tysta i 20-30 år, taxfreeundantaget har varit till rederiernas fördel. Lokaltidningar och våra folkvalda politiker verkar inte vilja ta debatten så vem tänker ta den och hur ser den långsiktiga planen nu ut för turismen och Åland framöver?

ANDERS HOLMBERG
KÖPMAN I MARIEHAMN