DELA

Ta reda på vad ålänningarna vill

I insändare 11 juni skrivs det om en enkät på Nya Ålands hemsida i november 2014. Frågan var ”Vill du att din kommun ska ta emot flyktingar?” och resultatet blev en stor majoritet för ett nej. Nyan publicerade resultatet i papperstidningen men har i efterhand kunnat lämna trovärdiga uppgifter som tyder på att tekniken inte fungerade som det skulle, vilket gjorde det möjligt för samma dator/IP-nummer att rösta mer än en gång.

Resultatet är därför inte tillförlitligt och kan glömmas bort.

Detta betyder dock inte att det inte finns en tyck-en-sak-och-säg-en-annan-kultur i flyktingfrågan. Att Igge Holmberg (S) tar sig friheten att föra talan för det han upplever som en majoritet, genom att skriva ”det är bara det att för att några puckon skriker en sak så behöver inte vi i majoriteten (och det är fortfarande en majoritet för öppenhet) lyssna på dem eller tro på dem”, är kanske något som stärker hans personliga varumärke bland pubertalt radikala fans som gillar och delar saker på hans facebooksida.

Det stärker inte intrycket av hans parti eller av jasidan som helhet.

Om folk till och med är rädda för att förlora sina jobb om de offentligt uttalar sig emot flyktingmottagande, finns det en kultur som kan leda till politiska beslut som är tillåtna rent juridiskt men som i praktiken saknar demokratisk legitimitet.

Vi borde ta reda på vad ålänningarna egentligen vill. Genom ja-eller-nej-folkomröstningar i respektive kommun.

Daniel Lampinen (N)