DELA

Ta över beskattningen från Finland

Tack Lappo, LR och ÅRTV för en trevlig lördag och bra början på en Åländsk variant av Almedalen.

Hela arrangemanget var som gjort för en folkfest och även det trilskande sommarvädret visade sin finare sida.

Jag hade möjligheten att representera Ålands Framtid på det ekonomiska seminariet.

I diskussionen om hur vi kan utveckla Ålands ekonomi och trygga finansieringen av välfärden kände jag mig lite som ensam från oppositionen ”som en katt bland hermelinerna”; omringad av politiker från regerings- partierna, eftersom Mats Perämaa, lämnat återbud.

Roger Nordlund förde vant in första diskussionsämnet på landskapets investeringar, och hur vi ska finansiera investeringarna när LR inte längre har egna resurser. Noteras kan att över 200 miljoner i egna pengar och en hel del PAF och andra medel har överspenderats under de senaste 7-8 åren.

Och nu är det inte så mycket pengar kvar i landskapets kassa utan ska landskapet investera så måste man låna pengar externt också

Här gick diskussionen i stort sett ut på att investeringar som finansierar sig själv genom att finansieringen minskar kostnaderna för den service eller den tjänst det gäller kan man låna pengar för att investera i.

Jag poängterade att ekonomin måste sättas i fokus så att det finns tillförlitliga kalkyler för investeringar också för reformer. Det är något landskapsregeringen inte lyckats med hittills.

Jag försökte hävda att vi har tio förlorade år av tillväxt bakom oss, d.v.s. vår BNP har stått och stampat på 1,1 miljarder medan Finlands BNP ökat med 25 % till 205 miljarder under samma tid. Vilket betyder att vi ålänningar blivit lite fattigare och i jämförelse med finländarna.

Men det tyckte inte Camilla Gunell och Danne Sundman var en relevant jämförelse. BNP, som måttstock är så trubbigt sade de.

Jag har inte tidigare förstått varför regeringen klappar sig för bröstet och tycker de har lyft den åländska ekonomin från lågkonjunkturen till en ekonomi i balans. Nu förstår jag bättre. Det har egna ekonomiska mätmetoder, parametrar som inte andra kommit på ännu. Undrar hur de fungerar när landskapets kassa är tom och de ska gå till banken?

Vi i Ålands Framtids har i över 10 år kämpat för att den offentliga sektorn omfång och uppgifter ifrågasätts, förenklas och/ eller konkurrensutsätts.

Tyvärr för döva öron. Nu har vi fått oväntad draghjälp av Finlands nya statsminister. Han vill också avskaffa onödig byråkrati som hämmar människor, företag och utveckling. Men varför inte under de senaste fyra åren använt självstyrelsen för att göra detsamma är en gåta.

Av diskussionen att döma finns den viss öppenhet att diskutera onödig byråkrati. Men att spara pengar verkar inte vara särskilt aktuellt speciellt för socialdemokraterna.

Vi driver också på frågan om att Åland ska överta beskattningen, inte enbart för att nuvarande skattesystemet är gammalmodigt, begränsande och orättvist och inte ger Åland tillbaka de skatter som vi betalar in. Ett system som inte är bra för Åland kan ju rimligen inte vara bra för Finland om deras avsikt är att se till att ålänningarna får så bra förutsättningar som möjligt att forma sin tillvaro.

Eftersom Ålands andel är 0,5 % av statsekonomin är den så marginell att det finska motståndet till skatteövertagande rimligen måste sökas på annat håll. Vad det nog handlar om är den grundläggande synen på den politiska makten över det åländska samhället som kontrollen av beskattningen utgör. Den måste kvarstå i Finska händer. En mycket tråkig och en helt annan inställning till sin autonomi än vad Danmark har till sina autonomier.

Rolf Granlund (ÅF)