DELA

Ta över alkoholbeskattningen

I dagens självstyrelselag är det möjligt för Åland enligt 28§ att ta över alkohollagstiftningen. Det är dock en tolkningsfråga om alkoholbeskattning går att överta med dagens självstyrelselag. Vi ser flera fördelar med att klargöra detta i den nya självstyrelselagen och kunna ta över alkoholbeskattningen. Alkoholbeskattningen har som sådan ett hälsopolitiskt mål: Högre skatt höjer tröskeln för att köpa den beskattade alkoholen.

Det finns dock en del saker i den gällande, finländska alkoholskattens struktur som är ologiska, både på ett allmänt plan, men ännu mer med tanke på åländska förhållanden. Skatteskalan för öl är idag hyfsat logisk, då den följer alkoholstyrkan på 38,05 cent/centiliter alkohol. Beskattningen står i proportion till riskerna.

I beskattningen av cider (och vin) finns det däremot ett intervall, där av någon anledning alkoholskatten kan vara nästan tre gånger så hög för cider jämfört med öl (till exempel cider på 5,6 procent jämfört med öl på 5,6 procent, där den största differensen kan hittas i alkoholaccisbeloppet om man jämför produkterna). Alkoholskatten är en betydande del av kostnaden för produkten, och en alkoholskatt på upp till tre gånger alkoholskatten på öl är svår att motivera för de företagare som vill förädla åländska äpplen genom att framställa cider och andra produkter, jämfört med den företagare som vill framställa öl med importerad råvara.

Dessutom kan man ställa sig frågan exakt vad det är som gör en lokalt producerad cider på 5,6 procent så mycket farligare än en öl på 5,6 procent att den måste påföras tre gånger högre alkoholskatt. På Åland odlas idag 70 procent av alla Finlands äpplen, vilket betyder att det finns en enorm potential för Ålands näringsliv i produktutveckling. Vi hoppas därför att den nya självstyrelselagen ska kunna tydliggöra att alkoholbeskattning anses höra till området för övertagbar alkoholbehörighet.

WILLE VALVE (MSÅ)
JONAS JAKOBSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp