DELA

Ta hänsyn till hästarna på vägarna

Kära Ålänningar, detta är endast en tankeställare för er bilister som inte har förstått det här med att befinna sig i trafik där man kan möta ekipage bestående av ryttare och hästar i trafik.
Som ryttare och ägare av en häst kan jag sätta handen på hjärtat och säga att jag vill lika lite som ni bilister befinna mig på vägarna med min kära häst. Men för att ta mig fram till skogsvägar, ridstigar, grusvägar, ridbana m.m. så måste jag på ett eller annat sätt passera vägen.
Min häst betyder allt för mig, jag har jobbat och tjänat ihop pengar till denna häst, tränat och byggt upp en relation till hästen. Hästen litar på mig att inget ont ska ske. Jag sträcker ut handen och viftar med den som ett tecken att Ni som framför ett fordon ska sakta ner.
När det är mörkt så pyntar jag mig själv och hästen som en julgran för att ni i motordrivna fordon ska se oss och då väntar jag mig lite respekt tillbaka.

En häst väger över ett halvt ton, och jag som ryttare är väldigt lite skyddad. Det är plastsaken på huvudet och eventuellt en skyddsväst som skyddar mig. Om en olycka som en kollision med bil skulle ske så skulle förödande konsekvenser kunna ske för mig som ryttare, bilist och häst.
Därav en tankeställare för er som befinner er i trafik och möte av häst kan ske, vill jag att ni tänker er en häst som väger ett halvt ton skulle flyga in i framrutan det är inte stor skillnad mot skadorna från att krocka med en älg.
Hästen är ett flyktdjur, och första instinkten är att fly från faran. Om en häst blir rädd kan de även vara farligt för själva ryttaren och köra om ett ekipage med ett fordon i 90 knyck kan sluta väldigt illa om hästen reagerar för fordonet. Hästen kan kasta av ryttaren, hästen kan sticka ut på körbanan m.m.
Hästen behöver inte reagera för fordonet, det kan komma ett rådjur, fågel eller en plastpåse som hästen kan reagera på och bli rädd för.
Detta spelar ingen roll om ryttaren sitter på hästen eller går bredvid. En häst som blir rädd kan vara en fara även för sig själv.

Vi alla som framför någonting på vägarna har ett ansvar. Vi alla ska kunna dela på vägarna utan att det ska ske en olycka. Det räcker mycket väl att endast att sakta ner farten och hålla ett litet avstånd, det skulle betyda otroligt mycket. Jag vill inte dra alla som framför ett fordon på vägen under en och samma kam.
Jag vill istället TACKA alla de som förstått detta och saktar ner, dagens ros till Er.
Jenny Karlsson