DELA

Ta hand om dig själv och rädda Åland!

Jag läste i en artikel att bara 23 procent av ålänningarna är lyckliga.
Va? Vad är det som händer? Vi bor i ett av världens tryggaste samhällen, med okej sjukvård, fri skola, tak över huvudet, för många prylar, bilar, båtar, sommarstugor, husvagnar, cyklar. Vi har många semesterdagar per år, en ganska ren natur och är förskonade från våld och krig. Vi reser utomlands – en avlägsen dröm för de flesta på jorden.
Vi föds alla fria, med chansen att skapa våra liv som vi själva önskar. Har vi det så bra att det inte längre finns orsak att kämpa, och därför känner vi oss onödiga? Inser vi inte hur få förunnade vi är? Eller tror vi att bara man har ett stort hus, ny bil, dyr tv, rätt yrke och en avundsjuk granne så är livet klart? Hur prioriterar vi?
Varför frågar alla mig vad jag ska bli, men inte hur jag mår? En sak vet jag: lycka är inte en flamsig lyx, utan en NÖDVÄNDIGHET för ett gott samhälle. Att se till att man själv mår bra är att ta ansvar för ens eget liv, för samhället och för barnen.

Olyckliga vuxna ger olyckliga barn. Olycka kostar samhället många miljoner varje år, i sjukskrivning, missbruk, läkemedel, arbetslöshet, i chanser som aldrig blir tagna. Olycka sprider sig och föder missunnsamhet.
Själv väljer jag lycka före materiellt välstånd, och ingen kan ana vad mycket skit jag fått för det. Men- jag är okej lycklig, vill världen väl, vågar ha visioner och orkar kämpa för det jag brinner för – en grön och skön framtid. Olycka är ett enormt problem som måste tas på allvar, för såhär kan vi inte ha det!
Karolina Gottberg LT 101
Ålands Framtid