DELA

Ta din chans

Sedan december 2010 har vi fått följa med i utrikesnyheterna om människors kamp för demokrati. Från starten i Tunisien spred sig massdemonstrationerna vidare i nordafrika och till arabvärlden. Demonstranterna har varit villiga att offra sina liv för rätten att få rösta och vara med och förändra det politiska klimatet i sitt hemland.
Personligen var det just detta som fick mig att slutligen ställa upp i valet – människor som inte får sina röster hörda behöver få en chans även på Åland. Beslutet stärktes tyvärr i och med att missnöjesyttringar även kom inom Norden i form av de hemska terrordåden på Utøya.

Det är svårt att förstå hur den kamp som äger rum nu, är en kamp som Vi i Norden hade för över hundra år sedan. Finland införde, som första land i Europa, allmän och lika rösträtt för kvinnor och män 1906. Finland var dessutom först i världen med att både kvinnor och män kunde väl jas in i styret.

Demokrati betyder folkstyre. I ett val väljer folket in representanter som ska föra dess talan. För att politiken ska kunna leva upp till folkets förväntningar är det därför viktigt att valdeltagandet är så högt som möjligt. Vi har en underbar möjlighet, och ett ansvar, att gå och rösta. Med respekt för de människoliv som skördats i kampen för demokrati och rösträtt – genom åren och världen över – hoppas jag att så många som möjligt går med stolthet till valurnorna på söndag. Du har en chans att påverka hur Åland ska styras. Du har en chans att få din röst hörd – ta den!
Helena Flöjt-Josefsson (S)
Lt: 14, Saltvik: 546