DELA

Ta bussen, tänk om, gör säkrare

I 2 dagar har undertecknad förälder haft förmånen att åka med skolbussen från/till norra Hammarland. Enligt min uppfattning har engagemang, säkerhetstänk och övrigt önskvärt saknats vid upphandling av de nya rutterna. Så vänligen skolnämnd, kommunstyrelse och -fullmäktiges ordförande, konsult med flera, hyr Viking Lines buss, åk samtliga turer och kommunicera med den kunniga och erfarna personalen! Då torde ni gemensamt komma fram till att det finns säkrare, miljövänligare – och inte minst – ekonomiskt lönsammare upplägg.

Under nämnda morgontur åker 17 barn hundratals extra kilometrar. Tänk säkerhet och låt dem slippa Berghamnsrundan innan vinterföret. Vänder ni på rutten åker endast 1 barn extra med. Tänk om, så bussen slipper köra in på privat infart (som kanske inte plogas i vinter), backa ut på landskapsväg och vända tvärt om – för att 30 minuter senare återkomma några hundra meter längre bort vid samma väg! Tänk också om vad gäller eftermiddagsturerna: barn med 6 minuters resväg på morgonen åker då 50 minuter.

Kommunen brister i ansvar då man inte från början följer upp den upphandlade tjänsten. Bussarna saknar passagerarlistor i alfabetisk ordning – sådana skulle underlätta då de för chaufförerna nya glada ansiktena skall in i rätt buss. Och fullständiga körlistor med avstigningsställen i ordningsföljd underlättar arbetet för den som ännu inte känner till våra vägar och byar. Skolbusschaufförerna har ett av de mest ansvarsfulla arbetena och bör ges verktyg att göra ett bra jobb ännu bättre – för alla våra barns säkerhet och trivsel.
Ann-Charlotte Funck
Strömma