DELA

Ta bort skygglapparna

Inga uppmuntrande ord att få höra för dom arbetslösa att man inte är duktig nog om man inte fixar ett jobb. Vad han menar då är att man har sig själv att skylla.
För en arbetslös att läsa detta gör ju en mera uppgiven och ledsen, när man vet att man gjort allt för att få ett jobb. När man har ordentlig utbildning och tillräckligt med erfarenhet.
Svårt att tro kanske men även för ungdomar att få ett sommar jobb är ju nästan omöjligt idag. Inget ovanligt med 150 sökande på ett sommarjobb. Det räcker inte längre med att ha kontakter och en väldig massa tur som fungerat tidigare på denna kobbe.
Det är inget ovanligt när jag sökt jobb att det är 70 sökande på ett kontorsjobb. Men bara en kan ju får jobbet och gör det alla dom andra 69 inte tillräckligt duktiga? Andra jobb jag sökt har haft runt några hundra sökande till 2000 sökande som var ute på båt.

Jag har kämpat i flera år för att hitta ett jobb. och hankat mig fram på tillfälliga inhoppsjobb. Ibland undrat varför man inte fått jobbet och kommit fram till att det många gånger är åldern att dom föredrar 20–30 åringar och inte dom som är över 40. Jag har även sökt städjobb och på båt men där fått nej. Antagligen inte bara min ålder att jag är över 40 utan att jag har för bra CV.
Jag vet många arbetslösa som verkligen försöker och är tillräckligt duktiga med långa utbildningar och erfarenheter och kan verkligen inte göra mer för att få ett jobb förutom att flytta härifrån. Sådana uttalanden i tidningen tycker jag vi kan vara utan.

Dags att ta bort skygglapparna nu och bara konstatera att vi har arbetslöshet på Åland och att det inte räcker i dag att få ett jobb bara om man är tillräckligt duktig, har bra kontakter och tur.
Vill avsluta med att ge en uppmuntran till dom alla som är arbetssökande på Åland att inte ge upp och sluta tro på sig själva.
En ålänning