DELA

Svar till Henrik Johansson

Replik på insändaren den 7 april av Henrik Johansson om att att sätta gränser för Ålands radio och tv.
Jag vill här ta upp delen med att Åland 24 skulle börja leverera nyhetsinslag till Yle. Henrik Johansson om du med frustration har följt med ÅRTV:s agerande i bland annat detta så har jag med än större frustration sett hur Åland 24 gång på gång försökt ta mitt jobb som filmare och redigerare ifrån mig. Här en liten förklaring till detta:
Jag Robert Jansson har jobbat som frilans för Yle nu kontinuerligt dom senaste 15 åren med i snitt 1-2 inslag varje vecka som filmare och redigerare härifrån Åland och då främst med nyhetsinslag men även till mängder av andra program.

För snart 10
år sen bestämde Yle sig för att avveckla tjänsten för den då heltidsanställda reportern här på Åland som gjorde både radio- och tv-inslag, jag jobbade då och lika som nu som frilans genom mitt företag för Yle och kom in när det skulle göras tv-inslag , men när då Yle tog bort heltidsreportertjänsten så valde dom istället att använda sig av public service-reportrar på Ålands radio och betala ÅRTV för den tjänsten, jag fortsatte jobba på samma sätt genom mitt företag för ÅRTV och nu istället då med deras reportrar.
Här ska tilläggas att för att producera inslag till Yle används det verkligen inte av ÅRTVs licenspengar. Det är Yle som helt och hållet betalar för att få inslagen gjorda.

Att då påstå
att ÅRTV helt plötsligt skulle ha kommit in med konkurrerande anbud är ju totalt befängt. ÅRTV har ju redan haft detta avtal med Yle i snart 10 år och avtalen omförhandlas med jämna mellanrum, då är det ju tvärtom så att Åland 24 plötsligt kom in med konkurrerande anbud. För mig veterligen så fanns inte Åland 24 för 10 år sen? Så jag undrar nu verkligen vem som försöker sätta käppar i hjulen?
Det är snarare Åland 24 som nu på alla sätt och vis verkar vilja ta jobbet från mig. Tyvärr stannar det inte med detta, men går inte in på det just nu.
Robert Jansson