DELA

Svar om åländsk EU-parlamentsplats

Nya Åland tar i en artikel 12.9 upp frågan kring en egen EU-parlamentsplats för Åland. I artikeln säger Camilla Gunell att jag skulle ha uttryckt en kylslagen inställning till frågan under Svenska riksdagsgruppens sommarmöte på Åland. Jag vet inte vad Gunell hänvisar till, eftersom min och Svenska folkpartiets inställning är helt klar: Åland ska ha en egen plats i EU-parlamentet.

Antalet nationella mandat förhandlas på EU-nivå mellan medlemsländerna. Det finns nu en möjlighet att Finland skulle få ett 15:e mandat. Om Finland får ett tilläggsmandat så kan justitieministeriet bereda frågan så att Åland ges en egen plats. Svenska riksdagsgruppens åsikt är klar, vi kommer att säga ja. Vi arbetar för att Åland ska ha en egen plats i EU-parlamentet, och när frågan bereds hoppas vi att justitieministern ser saken på samma sätt.

Anders Adlercreutz
Europa- och ägarstyrningsminister

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp