DELA

Större risk med sämre service

Att recessionen också skulle drabba Åland behöver man väl inte vara någon större analytiker för att vara medveten om. När samhället skall spara uppstår alltid frågeställningar vilka sektorer som skall drabbas. Visst rör det sig mycket om pengar men en faktor som absolut inte heller får förbises är effektiviteten , ett fenomen som det är lätt att glömma när allt går bra det gäller nog både den samhälleliga och den privata sektorn.
I senaste upplagan av Nya Åland fokuseras sjukvården i skärgården och dess jourverksamhet. Ett av naturliga orsaker känsligt område, speciellt för de som tidigare drabbats av sjukdomar. Så länge man inte varit utsatt har man inte samma förståelse. I humanitetens namn borde det inte vara så men det är ett kallt faktum, jag talar av egen erfarenhet . Från tidigare har jag skräckupplevelser beträffande ÅHS agerande när det gäller helikoptertransporterna. Situationen har väl förbättrats i varje fall när det är goda väderleksförhållanden.

Om man nu går in för att kraftigt dra ner hälsovårdarnas jourverksamhet kommer riskerna att accentueras. Dels gäller det vård på plats och bedömningar av en uppkommen situationen och framför allt gäller det att erhålla transport. Den nya modellen skulle bygga på att patienten, som sannolikt är ur funktion i en sådan situation eller de anhöriga skall argumentera med akuten vid sjukhuset i Mariehamn. Att erhålla transport vid svåra väderleksförhållanden eller att använda Super Puman från Åbo har redan nu haft en mycket hög tröskel. I fortsättningen kan det alternativet i praktiken räknas bort. För den som inte vet är det en fråga som avgörs i Mariehamn.

Attityderna hos personalen varierar säkert , men av erfarenhet vet jag att det förekommer att man motsätter sig transport även vid svåra fall, det är verkligheten , de allmänna målsättningarna som man talar om i offentligheten förtäljer förstås inte detta.
Jag tycker verkligen synd om de som inte äger förmågan att argumentera de kommer att vara illa ute.
Att spara kommer säkert att vara nödvändigt men drar man ner jourverksamheten som är en grundläggande faktor inom sjukvården måste det betyda att det råder en så stark ekonomisk kris att man är beredd att ge avkall på det djupaste värde vi har nämligen människolivets värdering.
Olof Öström
Brändö