DELA

Stöd vårt IFK

Några reflektioner över IFK Mariehamns fotboll.
IFK har gjort sin nyemission och resultatet blev 268.150 euro av ett 60-tal investerare. Resultatet är åtminstone på mig en stor besvikelse. Att endast ett 60-tal tecknade aktier anser i alla fall jag att är mycket uselt för att inte säga uruselt. Var höll resten av IFK:s supportrar och anhängare hus? Med dessa nya, friska pengar plus URHO-pengar plus kanske lite kvar fån förra emissionen så har IFK kvar två år att leva vidare i ligan om man räknar med nutida race om 180.000 euro back per år. Enligt IFK får detta hemska scenario inte fortsätta. För att få stopp på detta skall man nu till exempel banta spelartruppen, ha billigare spelare och väldigt mycket ålänningar i laget. Tanken är god, på gränsen till vacker. Här måste vi dock vara realistiska och väldigt försiktiga att komma till spel i årets liga med en för smal trupp.

Vi måste komma ihåg att ligan nu spelas i hela 33 omgångar och IFK brukar ju inte vara förskonade från skador och avstängningar. Redan nu får vi första smällen då Okodugha åter är skadad och blir borta länge.
Många ålänningar i truppen är bra och det skall vi bygga vidare på. Man känner sig riktigt stolt när unga egna förmågor når så här långt att dom får kontrakt i en proffsklubb. Men att publiksiffrorna skulle rusa i höjden av detta tror i alla fall inte jag på. Nej, det är resultatet på själva fotbollsplan som bestämmer publiksiffrorna.
Har vi till exempel 7-8 ålänningar i öppningselvan men laget sladdar och ligger sist i serien, då har vi under höstsäsongen en hemmapublik på troligtvis 700-900 personer per match. Vi säger att IFK har alla 11 spelarna i öppningselvan bortifrån och ligger i toppen av tabellen och jagar sin första medalj någonsin. Då skulle säkert höstens hemmamatcher dra runt 2.000 personer per match, för att inte tala om seriefinalen mot HJK hemma i sista spelomgången, på ett kokande WHA med 4.000 fotbollsvänner på plats.

Nå, vad skall nu IFK göra för att hålla årets budget i schack?
Här några tips.
1. Skaffa 4-5 nya spelare av verklig klass för att undvika nedlyttningsspöket och katastrofala publiksiffror.
2. Få staden och landskapet att stöda Ålands största PR-grej.

3. Tag Veikkausliigans/Palloliittos höjdare i öronen och kläm ordentligt och fråga vad meningen är att tipsbolaget Veikkaus får ge namn åt ligan för skit och ingenting. Ryktet förtäljer att ligalagen får ca 30.000 euro var för detta. Om ryktet är sant så är det ett skämt. I så fall är det åter ett bevis på den finländska kärleken till fotbollen som brukar vara iskall. I sammanhanget kan nämnas att det sägs att lagen i Allsvenskan får ca 800.000 euro var av Svenska Spel. Men då måste vi komma ihåg att fotboll är Sveriges nationalsport medan Finland är det enda landet i Europa där fotboll inte ens är största lagsport. Som sagt, 30.000 euro per lag för att heta Veikkausliiga är närmast skandalöst. Det minsta man kunde fordra vore i alla fall runt 300.000 euro. Finns det verkligen ingen annan som konkurrerar om namnet på ligan?

4. Veikkausliiga/Palloliitto gjorde världens tabbe då man i fjol frångick rak 14-lagsserie med 26 matcher, 13 hemma och 13 borta. Då förstörde man den idealiska serien för Finland och i dess ställe så tog man missfostret 12 lag som trippelserie eller 33 matcher med orättvisor av hemma- och bortamatcher. Finland med sina fotbollsarenor och bistra klimat skall absolut inte spela 33 omgångar. Till exempel Allsvenskan har 30 omgångar med helt andra arenor och klimat. Senaste år (2011) var Allsvenskans nordligaste stad Gävle vilket på Veikkausliigas karta skulle vara fjärde sydligaste stad. Med den nya 33-lagsserien får lagen spela matcher i stort sett hela tiden på alla veckodagar med naturligtvis sjunkande publiksiffror i ett land där fotbollen inte är så populär. De minskade hemmaintäkterna skall sedan ses mot flera långa och dyra bortamatcher. När detta skrivs kommer som ett brev på posten årets spelprogram för Ligan.

Efter en snabb genomgång av spelprogrammet blir omdömet för IFK;s del KATASTROF! Söndagar är den överlägset bästa speldagen och av den varan har IFK fått bara 5 hemmasöndagar och av dessa skall två börja kl 16. Vidare har IFK 1 måndagsmatch, 1 tisdagsmatch, 2 onsdagsmatcher, 3 torsdagsmatcher, 1 fredagsmatch och 3 lördagsmatcher. Med detta spelprogram gör IFK en bragd om hemmapubliksnittet detta år blir 1.200 personer. Detta är tacken med 12 lag och 33 matcher.
Så bästa IFK, jobba stenhårt på att vi till nästa år får tillbaks den idealiska raka 14-lagsserien.

Mariehamns stad och IFK r.f. har gjort en kanonsatsning då man på gamla sandplanen i IP anlagt en förstklassig konstgräsplan. Att arenan dessutom fick namnet Wiklöf holding Konstgräs gör ju verkligen inte saken sämre. Nu finns det bara ett men här, nämligen att så fort som möjligt få värme i gräset. Slingorna är redan dragna under mattan och väntar nu bara på sin värme.
I år har vi hittills haft turen att ha en snäll vinter och har därmed kunnat utnyttja planen bra. Med detta är det inte sagt att nästa vinter blir lika mild och då kan vi utnyttja planen bara till ett minimum. Ni som har makten, viljan och pungen (penning) fixa värmen så fort som möjligt!

Man kan stöda detta fina konstgräsprojekt och hjälpa IFK genom att “köpa” konstgräs för 10 euro/m. Hittills har 117 personer köpt varierande storlekar vilket har givit IFK och dess 400 juniorspelare 10.000 euro. En kvadratmeter kostar således 10 euro, säg, har vi inte alla råd med det?. För IFK:s juniorarbete betyder varje tia mycket och en vacker dag blir säkert några av dessa smålirare proffs i IFK:s ligalag.
Lycka till alla IFK-lagen 2012.
Hälsningar
Olle Fonsell
Aktieägare och konstgräsägare