DELA

Stöd för Åland som energins spjutspets

I senaste numret av finska affärstidskriften Talouselämä skriver Tommy Jacobson, till vardags vd för CLEEN, ett debattinlägg där han lyfter fram Åland som Finlands väg till en energiomställning och därmed grönare framtid.
CLEEN är inte vad som helst utan ett sedan år 2008 verksamt Helsingforsbolag med världsklass som mål. Bolagets aktieägare är 45 olika globala företag som ser nödvändigheten av att investera i dag för att kunna leva i framtiden.

Övergripande är debattinlägget ett starkt stöd för att Åland ska bli för Finland vad den lilla ön Jeju blivit för Sydkorea; ett forskningscentrum där målet är hållbarhet och energiomställning. Jejus mål är att inom de närmaste fyrtio åren öka andelen förnyelsebar energi med tio procentenheter per år. Det borde också vara målet för Åland. Minst.
Det som talar för Åland är mer vind, mer sol och mer vågor än på alla andra ställen i Finland. Dessutom har vi möjligheterna i autonomin att arbeta med. De nya energisystemen kan provköras på Åland med minsta möjliga investeringar och därmed finansiella risker.
Åland har egen energilagstiftning och kunde med rimligt enkla medel skapa ett smart elnät, utveckla energilagring, kontroller och kraftlösningar. I dag pågår dessutom arbetet i Ålands lagting med att över tid göra Åland till ett hållbart samhälle vilket passar perfekt in i den stora bilden.

Detta låter som musik i mina öron. Framtiden är i dag, liksom i går, ofattbart spännande och vi på Åland borde jobba ännu hårdare för att lyfta fram oss själva som det mönstersamhälle vi strävar till att bli.
Det är mycket bra och viktigt att denna vision fortsätter att formuleras, både av oss själva och av andra.
Jörgen Pettersson (C)