DELA

Stephan Toivonen gjorde det igen

I lagtinget sade han att kvinnor (eller kanske vissa kvinnor) har ”plockat fram tiggarstaven, tagit fram offerkoftan och raggsockorna för att be om allmosor för att samhället ska finansiera något som kvinnor behöver många år av sitt liv”

Mot kvinnliga ledamöter fortsatte han ”Bästa motionärer, ni klär inte i offerkoftor. Ni klär bättre i högklackat när ni sitter framför oss som tre lockande sirener som försöker förtrolla oss med er sång.”

Det är inte första gången han låter ovänlig mot kvinnor. I Ålands demokratis partiprogram (skola jämställdhet och våld) kan man läsa följande:

”Vi vill lyfta upp att problemet inte enbart där gäller mäns våld mot kvinnor utan även kvinnors våld mot män.”

Jag vet inte vem har skrivit meningen ovan i ÅLD:s partiprogram men jag misstänker att Stephan Toivonen bör vara medverkande. Jag undrar om alla ÅLD:s kandidater och väljare tror att kvinnors våld mot män bör lyftas upp?

Under samma rubrik i ÅLD:s partiprogram kan man läsa följande också:

”I barnomsorgen, men även i grundskolan, är könsfördelningen bland lärarna väldigt skev, vilket vi vill försöka utjämna.”

I skolorna finns flera kvinnliga lärare än manliga. Vill ÅLD:s jämna ut könsfördelning bland lärare? Det ser ut så. Vill ÅLD säga upp kvinnor i skolorna? Jag vet inte, men hur kan de jämna ut könsfördelningen utan att sparka kvinnor?

Det var länge sedan jag läste ÅLD:s partiprogram. Jag undrade hur kan någon i världens bästa jämställt land kan ha sådana tankar. Jag funderade hur kan en kvinna kandidera sig i ett parti med ett sådant partiprogram och hur kan någon kvinna rösta på ett sådant parti.

Och nu har Stephan gjort det igen. Jag undrar om någon kvinna ska kandidera sig för ÅLD igen. Jag funderar om någon kvinna ska rösta för ÅLD igen.

 

KAVEH BAHAR (S)