DELA

Stenar och glashus, minister Röblom

Till Nordiska rådets session i Köpenhamn åkte jag flyg, och sen tog jag tåget hem. Detta har orsakat minister Alfons Röblom att fara ut i en anklagelse om dubbelmoral och bekvämlighet. Denna resa ska jämföras med att ministern själv åkt tåg och bott på hotell i 9 dygn för att delta i COP 26-mötet i Glasgow, Skottland. Vad kostnaden blev vore intressant att veta.

För egen del konstaterar jag att en sådan tidsanvändning inte är möjlig om man har privata åtaganden på hemmaplan i form av en stor familj, eller har en krävande ministerportfölj. Ett minskat flygande ska vi alla jobba för, och där det inte är möjligt bör resor naturligtvis klimatkompenseras på ett bra sätt.

Principfrågan är dock intressant: är alla de privatpersoner, politiker, näringslivsrepresentanter som ibland väljer flyget diskvalificerade att ha åsikter och ambitioner i fråga om klimatet? Är det bara den som aldrig flyger som duger att jobba med klimatfrågorna? I så fall finns det knappt en enda i Norden eller omvärlden som kvalar in.

Är det bara veganer som har rätt att tycka att en minskning av köttkonsumtionen måste till, eller får vi som äter en biff ibland också ha en åsikt om det?

Så länge jag ledde arbetet med hållbarhetsagendan hade vi som princip om att inte skuldbelägga varandra, utan utgå ifrån att alla gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar. Sedan måste man lagstifta och jobba för omställning på ett strukturellt plan. Politik handlar om de stora övergripande besluten och om att få fram resurserna att förverkliga dem.

Om Hållbart inititiativ skulle fokusera på sak, det vill säga på en tydlig agenda för klimatet med strukturella minskningar av koldioxidutsläppen inom alla sektorer som trafik, jordbruk, energi och avfall skulle det få större respekt än att hålla på med symbolfrågor.

Tyvärr har politiken inte gått framåt inom klimatarbetet med Hållbart initiativ i regeringen. Hittills har man avbeställt en elhybridfärja och i stället köpt en fossildriven. Kraven på att jordbruk och fiskodling klimatanpassas har uteblivit. Och även med HI i regeringen föreslås i budgeten för 2022 ett utökat anslag för flygtrafik mellan Åland och Stockholm.

Eftersom ministerns kollega Simon Holmström (HI) flyger hem från Skottland av samma skäl som jag, för att hinna hem för andra åtaganden, kanske man inte behöver kasta stenar i glashus.

CAMILLA GUNELL (S)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp