DELA

Statister satte Åland på filmkartan

Haft förmånen att under två dagar i Geta, mitt i kulisserna, vara en del av filmens magiska värld. Nämnas bör att en filminspelning och skådespeleriyrket kanske inte är så glamoröst som man lätt får för sig då man ser välklädda kändisar på filmpremiärer.

Innan premiären kan jobbet vara väldigt hårt och utmanande då väder och vind ska övervinnas och åtskilliga omtagningar och långa väntetider ingår i produktionen. Även logistiken kring allt från mat, rekvisita, kostymer, smink och all teknisk utrustning som krävs är häpnadsväckande och svår att förstå innan man är med om en inspelning.

Tillsammans med bland annat Claes Malmberg, ett filmteam på cirka 80 personer lyckades vi statister med konststycket att omedvetet sätta Åland på den nordiska filmkartan i ett positivt samanhang som förhoppningsvis ger Åland oanade framtidsmöjligheter inom film.

Regissör, filmassistenter, skådespelare, sminkörer, och kostymansvariga lovordade oss statister för vår tålmodighet, uthållighet, samarbetsvilja och statistförmåga. Flera av dem utnämnde oss åländska statister som den bästa grupp de någonsin arbetat med och de är som Alfons Röblom sade är vad som kommer att sprida sig i filmkretsar och göra Åland attraktivt för framtida filminspelningar.

Så personligen ser jag en ljus framtid för filmÅland om vi sköter våra kort rätt och skapar de rätta förutsättningarna.

Vad som slog mig är då vi kläddes och sminkades vid tidigare Naturbruksskolan som jag under detta val läst att Centerkandidater velat göra till idrottsgymnasium istället bör bli en plats för filmÅland att utvecklas på då där finns lämpliga lokaler för bespisning, smink, verkstäder, filmstudio och filmredigering.

Martin Nilsson (S)