DELA

Ställ upp i valet,vettja

De senaste åren har vi runt om i Europa fått se främlingsfientliga organisationer och extremhögern vinna allt mer politisk uppmärksamhet och makt.
Jag är tacksam för att mina barn får växa upp på Åland, i ett tryggt nordiskt välfärdssamhälle. Jag tror trots det att det mer än någonsin är viktigt att varje enskild människa tar avstånd från rasism och intolerans, och att samhällets beslutsfattare ger sig tid att diskutera vilken människosyn , vilka grundvärderingar som står bakom de politiska besluten.
”Ställ upp i valet vettja!”, sade en av mina tonårsdöttrar åt mig. Så det gör jag nu. Jag kan inte lova något annat än göra mitt allra bästa och arbeta för:

1. Fortsatt utveckling av demokrati och den åländska självstyrelsen
2. För en ökad diskussion om grundvärderingar och människosyn i politiken
3. För en levande skärgård och landsbygd
4. För de som har det allra svårast i samhället och har svårt att själva göra sig hörda
5. För att tanken på hållbar utveckling, miljöhänsyn skall genomsyra alla politiska beslut.
6. För ett rikt och mångfaldigt kulturliv
7. För att kunna bibehålla det nordiska välfärdssamhället, behöver vi en stark ekonomisk grund. Det kräver kloka samhällsinvesteringar och att vi underlättar för småföretagare och entreprenörer.

Jag är rätt säker på att de flesta politiska partier och de flesta lagtingskandidater kan skriva under ovanstående. Det vi kan vara oense om är hur vi vill genomföra det. Efter att i många år betecknat mig som obunden röd-grön, kandiderar jag i höstens lagtingsval för Ålands socialdemokrater som bäst motsvarar mina politiska åsikter.
Katarina Gäddnäs
Kulturarbetare och församlingsassistent (s)