DELA

Stadsbussen igen

Nu är Ålandstidningens chefredaktör Niklas Lampi och alla i Moderaterna nöjda och glada när stan skall lyckas spara så mycket på indragningarna av bussen. Moderaterna och övriga som har motarbetat kollektivtrafiken i flera år, har de verkligen tänkt på vad det ställer till med för oss äldre? Dessutom finns det ju faktiskt också yngre personer som varken har bil eller körkort och därför är beroende av bussen.
Den gamla klyschan att avstånden är så korta i stan, det kan de säga som bor mitt i stan, men vi som bor i utkanterna, tycker inte att avstånden är korta.

Är besviken på Äldrerådet och Mariehamns Pensionärsförening, som inte har tagit i den här viktiga frågan med mera kraft. Varför har ingen brytt sig om att fråga oss äldre som åker mycket buss?
En sak som förvånar, bussen skall ha uppehåll till skolorna börjar, men Moderaterna har ju klagat hela tiden på att skolbarnen åker för mycket buss. Det verkar som de inte bryr sig om äldre personers behov av bussen, fastän flera moderata politiker är på äldre sidan (men de bor ju mitt i stan och de kan tydligen inte tänka sig in i andra människors situation).

För att inte tala om alla övriga konsekvenser de här planerna ställer till med, t ex Röde Orms chaufförer blir arbetslösa och där ryker skatteinkomster för samhället.
Bästa infrastrukturnämnd: tänk till en gång till, annars kommer det att medföra alltför stora och dyra konsekvenser för oss stadsbor, jag tvivlar på att det blir några inbesparningar i sista ändan för stan.
Röde Orms bussar är bekväma att stiga av och på, också en viktig sak att tänka på. En mycket viktig aspekt är också att tänka på hur miljövänligt bussarna körs.
Varför ändra så mycket på ett bra koncept? Ok, se över rutter och turlista och ok, ta betalt, om det lönar sig, men denna drastiska förändring och neddragning – nej.

Det billigaste alternativet blir inte alltid det billigaste i längden.
Mycket bra insändare om kollektivtrafiken av Igge Holmberg!
Regina Karlsson