DELA

Staden behöver mer attraktiva tomter

Det är inte alltid lätt på Åland idag att hitta attraktiva bostadstomter nära vattnet och speciellt inte nära Mariehamn. Nu är det dags att vi skapar bostadstomter på Svinö ö.
Idag erbjuder Mariehamn bostadstomter vid Österbacka och Storgärdan, samt några strötomter runt om i Mariehamn, ett 30-40 tal bostadstomter. Horelliområdet är på gång och det kan skapa intresse att återigen flytta till Mariehamn och bygga hus.
Ett område som ligger lite söder om Mariehamn och som är hyperintressant är Svinö ö. Mariehamn behöver nya attraktiva bostadstomter. Obunden Samling motionerade 1998 i Mariehamn genom Danne Sundman om att staden skulle bygga tomter på Svinö ö, söder om Mariehamn.

Staden behöver idag mer attraktiva tomter för att locka folk att bygga hus i staden. Jag tycker att Svinö ö är ett utomordentligt bra område att exploatera. Landskapet äger idag ett område på 60 ha, alltså 600.000 m2. Med en måttlig exploatering om en tredjedel finns det alltså 200.000 m2 tomtmark vilket innebär i runda tal 250-300 tomter. Svinös topografi är alldeles utmärkt och det blir verkligt mäktiga tomter nära havet och riktigt nära Mariehamn.
Så vad väntar vi på, är det grannarna som klagar eller är det problem med att göra en väg från Espholm till Svinö. Jag minns när jag och familjen flyttade och köpte ett hus i Mariehamn. Oj vad jag var sugen på att hitta en fin tomt nära vattnet och nära staden. Bor man på Åland vill man bo nära vattnet. Jag kommer att jobba under kommande valperiod för att staden förverkligar Svinö ö projektet fortast möjligt, gärna inom en 4-5 års period, det bör vara rimligt.
Anders Holmberg (Obunden Samling)
Kandidat nr 64 i lagtingsvalet och 506 i kommunalvalet.