DELA

Stå upp för folkrätten – fördöm folkmordet på palestinier

Återigen ber jag Ålands nya landskapsregering att ta ställning och fördöma de ohyggliga och olagliga krigshandlingar som den israeliska militären utsätter palestinier för i det av apartheidstaten Israel ockuperade Gaza och Västbanken. Därtill uppmanar jag landskapsregeringen att kräva en permanent vapenvila.

På 72 dagar har över 10 000 barn mördats i Gaza. Läs den meningen igen. På 72 dagar har över 10 000 barn mördats i Gaza. 1,9 miljoner människor har blivit fördrivna från sina hem och befinner sig nu på flykt. Två miljoner människor svälter i skrivande stund. De som inte dör av bomber, raketattacker, vapen med vit fosfor, kulregn, svält eller törst dör av infektioner och sjukdomar som sprider sig som löpeldar i flyktinglägren. Israel har medvetet utplånat Gazas sjukvårdssystem och stängt gränserna så att ingen humanitär hjälp slipper in i landet. Det vi nu bevittnar är ett av Israels högersida uttalat ”sista krafttag” mot människorna i Gaza, som under de senaste 16 åren levt under olaglig blockad. En fortsättning på 75 års etnisk rensning.

Vilka är vi om vi inte tar ställning nu? Det är obehagligt tyst om det som sker. Låt inte tystnaden om ett folkmord bli en skamfläck i åländsk historia. Fredens öar måste stå upp för folkrätten- att mörda barn är alltid fel. Att stå upp för mänskliga fri- och rättigheter är alltid rätt. Det är inte mer komplicerat än så. Landskapsregeringen, våga ta parti för barnen och folkrätten.

FANNY-KLAARA RUNDBERG

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp