DELA

Spel mot ett mål?

I Caracas, Venezuela, utövas inte bara diktatur utan också ibland en annan mycket mänsklig verksamhet, nämligen fotboll. Under den ljusa men inte kristalla natten mot fredag den fjärde mötte hemmalaget de nyblivna mästarna för regionen Argentina och då bortalaget har namn som Lionel Messi och Angel di Maria samtidigt som värdlandet tillsammans med Kuba och Nicaragua tillhör baseball-länderna, en sport som importerats från USA tillsammans med kommunism (mindre avsiktligt), förelåg inte stor ovisshet om var det kunde sluta. Efter ett underläge om 0–3 tycktes det inte vara till glädje för andra än konnässörer.

 

Dock stod Venezuelas Soteldo för en egen match i matchen och ville inte på något vis acceptera dessa för sig och sin nation. Mycket riktigt reducerar han också till 1–3 på stopptid vilket tydligen upplevdes som ett segermål av reaktionen att bedöma; någon gud annan än sig själv hade tydligen besegrats och för åskådaren gjordes en någon avslagen tillställning till något med en alldeles särskild dimension.

Nu är fotbollens regler och kategorier dock en värld för sig och i likhet med språkets är dess regler och begrepp föga tillämpliga utanför; vi har förvisso något härdade metaforer eller generiska uttryck som ”att vara offside” och språkets presens och predikat med konnotationer kan användas inom vilken disciplin eller kontext som helst med konnotationer tillräckliga för just vem som helst oavsett förtvivlan över grammatikens definitiva brist på rätt att existera.

 

Lokalt har vi inom den offentliga debatten en motsvarighet till denne Soteldo (förnamn Yeferson och inte Lenin som är vanligt i trakten) genom en företrädare för ett mindre parti som upprätthåller ett meningsutbyte där offentlig diskussion i övrigt ligger nere då blocken i sina skyttegravar inte har något konstruktivt att anföra och debatten därmed kunde ha ersatts av tystnad vid ett politiskt dödläge. Det kanske inte handlar något mer uppbyggligt och nyskapande än vår tids alkemiska illusioner eller etablissemangets krav på politisk korrekthet men det mesta är mer välkommet än inget. Vi är väl bara värda en debatt om vaccin och klimat som också förs på annat håll och kanske inte den mest akademiskt intressanta men antagligen med ett visst gehör hos folket, befolkningen.

 

Jag antar att ingen uppmanas att ockupera bygdeparlamentet och på den nivån förblir det legitima intresset. Även om det i motsats till Caracas inte utropas någon segrare så kan åtminstone argumenten slipas. Inom fotboll slipper vi frustrationen över spelets orättvisa genom oberoende domare, nästan. Kan dock inte kopieras då fotboll (vilka andra sporter?) och språk är unika.

PETER ANDERSSON