DELA

Spara inte på pensionärer och sjuka

Jack Christenbrunn skriver insiktsfullt i sin insändare om pensionärernas ekonomiska situation, tack för den insändaren. Jag kan intyga att han har alldeles rätt i sin analys över situationen.

Självklart går sossarna i taket och går till motattack, och i hårda ordalag anklagar de honom för lögner och osakligheter. De förklarar hur bra pensionärerna har det och hur fina arbetspensionerna är nu för tiden. Ja, det tycks då bara vara rikemansfolk som tillhör sosseleden och utanför sossegärdsgårdens stängsel ids de verkligen inte bege sig och betrakta verkligheten som den är. Tyvärr.

Man hänvisar till statistiken som talar om pensionärernas medelinkomst, men glömmer att enligt statistiken är medeltemperaturen lagom om man sitter med ena fot i en ishink och den andra i en hink med kokande vatten! Statistik i all ära, men den måste läsas med sunt förnuft och bakom statistikens höga siffror av medelinkomst för pensionärer döljer sig många fattigdomstragedier, med alla de som inte når upp till den ekonomiska fattigdomsgränsen på långa vägar. Och det gäller även dem som arbetat och gjort rätt för sig hela livet genom att bland annat sköta barn och hushåll och sysslat inom mindre jordbruk samt olika låglöneyrken till exempel städning på deltid och kvällar.

Därför är det en skam att höja avgifterna på ÅHS för pensionärer som behöver sjukvård. Det är en skam att försvara att ungdomar är så glömska att de inte kommer ihåg att avbeställa en läkartid och därför inte behöver betala full avgift för förseelsen medan mer eller mindre dementa pensionärer minsann skall betala för sig, in absurdum.

Nej, bästa ÅHS, släng hela utredningen i papperskorgen och gör om och gör rätt. Se över ÅHS organisation. Där finns mycket pengar att spara om man verkligen vill. Ta inte bara den lättaste vägen genom att spara pengar på pensionärer och sjuka människor. Gå igenom avdelning för avdelning från botten av organisationen, upp till toppen. Ta gärna sakkunniga till hjälp ty sådana tycks inte finnas inom ledningen i alla fall. Fuska inte, utan låt arbetet ta den tid det behöver för ett bra resultat och låt oss pensionärer vara i fred utan nya pålagor under tiden.

Runa Lisa Jansson