DELA

Spara Borenius fina hus

Runt om i världen slås småstädernas butiker ut av stora köplador på billigare mark utanför centrum. Nästa steg i utvecklingen har blivit att de i sin tur slås ut av näthandeln. Butikskedjorna går sämre och har drabbats av sämre lönsamhet t.ex. HM. Retro och second hand bland annat har påverkat slit och släng-tänkandet och våra köpvanor.

Det är naivt att tro att kunder och turister strömmar till Mariehamn bara för att man bygger stora hus à la Lotsgatan mitt i centrum.

Fler invånare i centrum är naturligtvis positivt, men påverkar det antalet som handlar där? Själv bor jag mitt i stan och tar bilen till Jomala när jag ska handla för det mesta. Varför? Jo, för att det är öppet när jag har tid och för att jag är lat och tar bilen till ett ställe där det finns parkering strax utanför. Utbudet av kläder i Maxinge är inte särskilt stort, så dom handlar jag som ungdomarna utanför Åland.

Gaturummet på Torggatan slås sönder vid rivning av Boreniuska huset och mysigheten på gågatan försvinner. Tidigare konsulter har lyft fram småskalighet med restauranger och caféer som ett sätt att utveckla absoluta centrum. För turismens skull måste man tillägga originalitet. Det unika och lokala. I mina ögon är Boreniuska huset minst lika mycket värt att bevara om Bagarstugan.

Vart åker ålänningarna själva när de har semester? Till ett ställe som ser ut som en dussinförort?

Jag ber er blicka över gatan och titta på Magazins snygga ombyggnad anpassad till sin omgivning.

Spara Borenius fina hus, bygg något anpassat på övriga tomter! Rita om!

”MARIEHAMNARE”