DELA

Sommar, sol och bad

Vi har haft den varmaste midsommaren på 50 år sägs det och det kan nog verkligen stämma. Vilken midsommar! Bad från varma klippor, båtutflykter och barn som aldrig vill lämna vattnet. En finare midsommar är svårt att önska sig.

Men om det var en avslappnad midsommar är svårt att säga; har vi tillräckligt många och säkra flytvästar till alla, är barnen (och de vuxna) insmorda med solskyddskräm, vems tur av de vuxna är det att få ligga och läsa en bok medan de andra håller koll på barnen i vattnet, får alla tillräckligt med vätska i sig?

Tyvärr hade alla inte samma lycka som vi. Rapporter om drunkningsolyckor över midsommarhelgen har kommit både från Finland och Sverige. De drabbade är både vuxna, ungdomar och barn.

Dessa råd skulle vi vilja dela med oss till er för en säker stund vid vattnet:

– Simkunnighet är en färskvara, testa den varje år. Klarar du att hoppa i och simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, både inne och ute?

– Simma och bada tillsammans med någon simkunnig.

– De som ej är simkunniga, barn som vuxna, behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd.

– Lägg inte över ansvaret av övervakning till syskon eller ej simkunnig vuxna.

– Tappa inte fokus från barnen! Behöver du hjälpa ett barn på toaletten – ta även med de andra, försjunk dig inte bort i en bok eller telefon.

– Simma alltid längs med stranden och på ett djup där dina fötter når botten.

– Hoppa och dyk inte i okänt vatten och simma inte under bryggor.

– Använd alltid flytväst.

– Alkohol hör inte till båtliv eller bad och simning.

– Lär dig grundläggande livräddning och hjärtlungräddning.

Så låt oss nu alla jobba för att drunkningsstatistiken på Åland är noll efter denna sommar. Vi måste alla hjälpas åt så att ingen hamnar i nöd. Kom ihåg att säkerheten alltid går först.

ERIKA KVARNSTRÖM
ANNA HAGMAN
LINA WERNER
SIMENHETEN FOLKHÄLSAN PÅ ÅLAND